Fokozott közúti ellenőrzés országszerte


2011-07-29 09:08:41  | cikk: HuHa  | fotó: Horváth Géza  | 


Fokozott közúti ellenőrzés országszerte főképe
Tegnap kezdődött és ma este ér véget az ún. Tispol akció, melynek keretében országszerte, sőt Európa szerte zajlik a fokozott közúti ellenőrzés. Az ilyen jellegű rendőrségi akciók havonta ismétlődnek, és mindig más ellenőrzési téma kerül előtérbe.
-Az országosan elrendelt akcióban ezen a héten figyelmünk a buszokra és a személyszállításra szakosodott járművekre terjed ki elsősorban – mondta el érdeklődésünkre Bauer Tibor, a Pápai Rendőrkapitányság közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztályának vezetője. A rendőrök ellenőrzik e járművek műszaki állapotát, az előírt pihenőidő betartását és a szabályos közlekedést.
-Az akció során nem csak a tömegközlekedésben használt buszokat vizsgáljuk, hanem a magán tulajdonú autóbuszokat és az egyéb személyszállításra alkalmas járműveket is, mint például a 9 személyes gépkocsikat. Ezeknek a járműveknek a közlekedésére azért kell fokozottan odafigyelni, mert a szállított személyek száma miatt, és méretük miatt nagyobb veszélyforrást jelenthetnek – mondta el a rendőr százados. A tömegközlekedésben részt vevő járműveket általában a telephelyen ellenőrzik, hogy az közlekedés rendjét ne zavarják, de esetükben is vizsgálják a közlekedési körülményeket és a műszaki állapotot. A tapasztalatok szerint a pápai kapitányság illetékességi területén a volán társaság buszai rendben vannak és a magántulajdonú autóbuszoknál is csak elvétve találnak kisebb szabálytalanságokat, és szerencsére buszbalesetek sem történtek a térségben.
-A fokozott közúti ellenőrzés azonban nemcsak a személyszállításra alkalmas járművekre terjed ki, vizsgáljuk a személygépkocsikat, kerékpárosokat és a mezőgazdasági járműveket is. Az akció során minden rendőrség hatáskörébe tartozó jogszabályi szempontot figyelembe veszünk, a személygépkocsik esetén a fő hangsúly persze a passzív biztonsági eszközök használatán és a közlekedés szabályosságán van, hiszen a balesetek megelőzésében ezek a legfontosabbak – sorolta Bauer Tibor.
Az egyes kapitányságok által végzett ellenőrzések statisztikai adatait aztán megyei, majd országos szinten összesítik. Az adatokat éves szinten, az egyes országok viszonylatában is összegzik, és ez alapján határozzák meg a következő évi ellenőrzések rendjét.
A 30. heti Tispol akció helyi ellenőrzései a kapitányság teljes illetékességi területére kiterjednek, a rendőrök napi 12 órában végzik az előírt közúti ellenőrzési feladatokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!