A névtani konferencia tudásanyaga egy kötetben


2011-07-27 17:55:19  | cikk: mo  | 


A névtani konferencia tudásanyaga egy kötetben főképe
Pápa Város Önkormányzata támogatásával a Pannon Egyetem pápai intézete és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság közreműködésével jelent meg a közelmúltban az a mind tudományos igényeket kielégítő, mind pedig közfogyasztásra egyaránt alkalmas kiadvány, amely a 2009. október 3-án a Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézete és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság közös szervezésében megrendezett névtani konferencia előadásainak ismeretanyagát tartalmazza.
Több szempontból is fontos közkinccsé tenni egy ilyen jeles konferencia előadásait. A legfontosabb talán az, hogy a közösségi tudatban élő, bármiféle területet, intézményt, utcát jelentő, emlékjelet jelölő név mind a földrajzi nevek világába tartozik, emellett pedig jelentős leképeződése a város történetének – tudtuk meg Somfai Balázstól, a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárának igazgatójától. Másrészt pedig: a kötetben megjelenő négy dolgozat jól képviseli Pápa szellemiségét a névtan területén. Ezzel a munkával a konferencia anyaga bekerül a magyar névtudomány vérkeringésébe – olvashatjuk a szerkesztő, Tungli Gyula, a 2009-es névtani konferencia szervezője előszavában.
A kötetben négy tanulmány olvasható:
1. Hoffmann István: Pápa környéki helynevek történeti tanulságai.
2. Huszár Ágnes: Felekezeti szempontú névadás a Pápai Református Kollégium anyakönyvei alapján.
3. Molnár Zoltán Miklós: A volt Pápai járás földrajzi neveinek hangtani és alaktani tanúságtételéhez.
4. Somfai Balázs: A táblacserétől az utcanév-rendezésig (Utcanév-bizottsági tapasztalatok Pápán a rendszerváltás után).  
A kötet a Pápai Levéltárban vásárolható meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!