A véleményezési jog biztosítása a cél


2011-07-25 18:14:33  | cikk: Tóth Tamara  | 


A jogszabályok előkészítése során alkalmazandó társadalmi egyeztetésre vonatkozó rendelkezéseket a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvény határozza meg. A törvény 17. § (1) bekezdése kiegészítette a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LV. törvényt (a továbbiakban: Önkormányzati törvény) a 103/B. §-al, mely szerint „felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselőtestülete, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelően az általa megalkotott rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályait rendeletben állapítsa meg.” Az Önkormányzati törvény e rendelkezése 2011. július 1-jén lépett hatályba. Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete eleget téve rendelet-alkotási kötelezettségének, július 7-én, az utolsó testületi ülésen módosította, illetve kiegészítette a Szervezeti és Működési Szabályzatát, az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételre vonatkozó szabályokkal. A rendelet tehát a helyi rendeletalkotásban való polgári részvételt szabályozza. A módosításokról Unger Tamás alpolgármestert kérdeztük.
- A jogszabályi változások következtében az önkormányzatnak kötelezettsége van arra nézve, hogy a képviselőtestület elé kerülő határozati, rendeleti javaslatokat szélesebb körben nyilvánosságra hozza, s ezzel a véleménynyilvánítás jogát biztosítsa. Erre a lehetőségre a rendelet minimum három napot határoz meg, de az eddigi gyakorlat is azt mutatta, hogy ennél lényegesen több idő fog a polgárok rendelkezésére állni, mivel ezek az anyagok jó pár nappal a testületi ülés előtt már elkészülnek - összegezte a rendeletet az alpolgármester.
A rendeletben javasoltak szerint az önkormányzati rendelet-tervezetek véleményezésére az önkormányzat honlapján (www.papa.hu) keresztül lesz lehetőség, akként, hogy ott közzé kell tenni az érintett rendelet-tervezetet, mellyel kapcsolatban e-mailben tehetők javaslatok. Az egyeztetésre bocsátott rendelet-tervezeteket pedig a közzétételtől számított hat hónapig nem lehet a honlapról eltávolítani.
Unger Tamás úgy fogalmazott, ez azért nagyon fontos, mert a polgárokat érintő rendeletekről van szó.
– Tulajdonképpen ez a rendelet a polgárok véleménynyilvánítási jogát biztosítja. Az összegyűjtött véleményeket kötelező jelleggel az illetékes bizottságok elé kell terjeszteni, és a rendelet elfogadása, illetve elfogadásra javaslása előtt azokat figyelembe kell venni, hiszen a bizottságnak joga van a rendelettervezetet módosítani a véleményekben megfogalmazottak szerint. Ennek meg van a menete, de a végső szót természetesen a képviselőtestület mondja ki.
A rendelet pontosan meghatározza azon tervezetek körét, melyeket nem kötelező társadalmi egyezetésre bocsátani.
- Nem kell véleményezésre bocsátani az állami támogatásokról, a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet-tervezetet, a képviselőtestület és szervei szervezeti és működési szabályait meghatározó, a köztisztviselők munkavégzéséről és juttatásairól szóló rendelet-tervezetet, azt a rendelet-tervezetet, amelynek sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik, és azt a rendelet-tervezetet, melynek egyeztetése a város különösen fontos pénzügyi, természetvédelmi, környezetvédelmi vagy örökségvédelmi érdekeinek védelmét veszélyeztetné.
A rendelet többek között azt is kimondja, hogy nem vehető figyelembe az a vélemény, amely sérti a közerkölcsöt, nem kapcsolódik a rendelet-tervezet tárgyához, vagy név nélkül érkezik be. Fontos kiegészítés még az is, hogy a véleményezésre jogosultak széles körét érintő rendelet-tervezettel kapcsolatos vélemények megismerése érdekében lakossági fórum is tartható.
Az általános társadalmi egyeztetésen kívül a rendelet-tervezet javaslatot tesz arra is, hogy meghatározott rendelet-tervezetek esetében az előkészítő egyeztetésre kérhesse fel azon szervezeteket, melyek széles társadalmi érdeket jelenítenek meg, és tárgyánál fogva az adott rendelet-tervezet a szervezet tagságát érinti. Ilyen típusú egyeztetésre már volt példa, amikor az egyes közszolgáltatási díjakat tartalmazó rendelet-tervezeteket a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületénél az önkormányzat véleménynyilvánításra bocsájtotta.
A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján a beérkezett véleményeknek és a véleményezők nevének, e-mail címének kezelése a véleményezett rendelet hatálybalépésétől számított hat hónapig történik. Amennyiben a véleményezett rendelet nem lép hatályba, a véleményeket és a véleményezők nevét, e-mail címét legkésőbb a vélemény beérkezését követő három hónapon belül törölni kell.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!