Lantzenével zárult az Anna-napi búcsú


2011-07-24 19:44:37  | cikk: mo  | 


Lantzenével zárult az Anna-napi búcsú főképe
Régmúlt korokat idéző, különleges hangzásvilág töltötte be a Szent Anna templom épületét ma este, a búcsúnap utolsó programján. Egy pápai származású lantművész, Szabó István pengette a húrokat, aki a stílus kedvelői előtt már nem ismeretlen. 
A Tinódi-Lant-díjas művész 1953-ban született Pápán. Édesanyjával és testvérével a Szent Anna templomba jártak misére, itt lett elsőáldozó és itt bérmálkozott. Szabó István a Türr István Gimnáziumban érettségizett, majd 1976-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen középiskolai tanári diplomát szerzett matematika – fizika szakon, azóta a csepeli Kossuth Lajos Kéttannyelvű Műszaki Középiskola tanára. 
Több évtizede már, hogy szerteágazó zenei tanulmányait követően a régi pengetős hangszerek felé fordult. 1976 óta régizene-együttesek tagjaként, közreműködőjeként játszott lanton, teorbán, barokk gitáron, milánói mandolinon és egyéb pengetős hangszereken. Aktív közreműködője volt a Bakfark Bálint Lanttriónak, a Kecskés Együttesnek, az Ars Renata vagy a Capella Savaria együtteseknek. Az 1989-ben alapított Vagantes Trió művészeti vezetőjeként fő működési területe a régi magyar énekköltészet és lantművészet kutatása, bemutatása. Szabó István több CD-t jelentetett meg a Vagantes Trióval, kutatási eredményei pedig tudományos cikkek formájában illetve zeneműkiadók kottakiadványaiban jelentek meg – hangzott el a lantművész méltatásában.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!