Szent Anna-napi búcsú 2011.


2011-07-24 17:54:25  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Szent Anna-napi búcsú 2011. főképe
Szent Anna a családi élet erényeinek, a gyermekek elfogadásának, helyes nevelésének szép példaképe. Emellett az idei évet a katolikus egyház a Család Évének nyilvánította, így a mai, Szent Anna-napi búcsúmise ennek a jegyében telt a Szent Anna plébániatemplomban. A mise ünnepi részeként több jubiláló házaspárt is megáldott Salgó Ferenc kanonok, plébános.
- Szent Anna az Úrjézus nagyanyja, a Boldogságos Szűz Mária édesanyja volt. Azért agyon kedves számunkra, mert a megváltás nagy művéhez hatékonyan járult hozzá azáltal, hogy a Szűzanya határozottan mondott igent a mi Istenünknek, pedig még nagyon fiatal leány volt. Nagyon tiszteljük azt a családot, ahol mindannyiunk Megváltója felnőtt és a mai időkben, amikor sokakban félelem van a gyermekáldásban nagy üzenetet hordoz: áldás a gyermek és áldásként fogadjuk érkezését - mondta el kérdésünkre Salgó Ferenc.
Ferenc atya szerint Szent Anna lelkületére minden korban nagy szükség van.
- A hatások, amik gyermekkorban érnek bennünket, egy életen át elkísérik az embert. Azokból, akik imádkozó, istentisztelő, szerető családban nőnek fel, egy egészséges nemzedék nő fel, akik tudják vállalni a kitartást, az áldozatot, a másikért való munkálkodást. Ezt mind a családban tudja megtanulni az ember.
Salgó Ferenc 26 éve szolgál a Szent Anna plébániatemplomban, saját bevallása szerint munkássága alatt végig a templom védelmezőjének tanításait követte, s ezért már a kezdetekben intenzíven foglalkozott a gyermekek hittanulási lehetőségeinek bővítésével. Az atya a hit mellett nagyon fontosnak tartja a beszélgetést, a családokon belüli személyes példák, értékek átadását. Salgó Ferenc szerint azok a gyerekek, akik hitben nevelkednek, később nagyobb tisztelettel lesznek szüleik iránt és több remény van arra, hogy öregkorukban gondoskodó szeretetben veszik majd körül felnevelőiket.
A hagyományokhoz híven a ma reggeli szentmisén vették át a Szent Anna plaketteket az idei kitüntetettek.  A jeles kitüntetéssel a plébánia életében tevékenyen részt vevő hívek munkásságát, erőfeszítéseit ismeri el a pápai egyházközség. 2011-ben Szent Anna plakettet kapott Masszi Ferencné, Nagy József és Veisz Endréné.
Masszi Ferencné a megalakulása után 11 évig vezette rendkívüli rátermettséggel és hozzáértéssel a KALÁSZ Egyesületet. Jelenleg a szentségimádó órákat vezeti és szervezi az idősek otthonában tartott imaórákat. Az egyházközségben több egyesületnek is tagja, emellett több alkalommal is segítette a Kolping Család munkáját tolmácsolással.
Masszi Ferencné számára, amióta nyugdíjas, a Szent Anna plébánia az életet jelenti.
- Én pedagógus voltam, nem tudom nélkülözni a közösséget és a plébánia nekem lekötöttséget ad. A szabadidőmben nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, mert lelki erőt ad. Amikor nyugdíjba mentem, Ferenc atya elküldött vezetőképzésre, Iszkaszentgyörgyre, s ezt olyan örömmel fogadtam, hogy szinte felüdültem, éreztem, hogy valakinek megint szüksége van rám. Hazatérve megalakítottuk a KALÁSZ-t, azóta ez az életem - mondta Masszi Ferencné.
Nagy József vállalkozó évek óta önzetlen segítője, támogatója a plébániának. A Szent Anna templom és a Szent József kápolna építésében tevékenyen részt vállalt. Az iparos meggyőződése szerint, hit nélkül nem lehet élni.
- Vállalkozó vagyok és három olyan dolog van, amit mindig betartok: a hit, a becsületes munka és a megbízhatóság. Szerintem ezek nélkül nem lehet dolgozni.
Tavaly Nagy József XVI. Benedek pápa által megáldott oklevelet kapott munkája elismeréseként, idén pedig a helyi egyházközössége köszönte meg munkáját a Szent Anna plakett adományozásával.
Mélyen vallásos családban nevelkedett fel Veisz Endréné, így hitéletének egyik megélési színhelye mindig a plébánia volt. Jelentős részt vállalt beindításában és nagy szakértelemmel, felelősséggel, lelkiismerettel vezeti – immár húsz éve – a Szent Anna Római Katolikus Óvodát.
- Gyerekkoromtól fogva részt vettem mindig a liturgiákon, sokszor osztottak rám szerepet, mint például felolvasást, éneklést és mivel nyitott voltam lelkileg és fizikailag is, így automatikusan mindig megtalált a feladat.
Veisz Endréné a Szent Anna Emlékplakett kitüntetés megalapításának egyik kezdeményezője volt nyolc évvel ezelőtt, emellett aktív tagja a templom képviselőtestületének, továbbá rendszeresen támogatja erkölcsileg és anyagilag is a plébánia kezdeményezéseit. Mindhárom gyermekét a katolikus hit tanításai szerint nevelte, egyházi intézményekben tanítatta és katolikus egyetemekben szereztek diplomát.
A Szent Anna-napi búcsú ma este 19 órakor koncerttel folytatódik a plébánián, Szabó István pápai származású lantművész közreműködésével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!