Dr. Mordovin Maxim ma délelőtt átvette a Fő téri ásatási munkaterületet


2011-07-23 15:40:05  | cikk: Tóth Tamara  | 


Dr. Mordovin Maxim, az ELTE BTK Régészettudományi Intézete Magyar Középkori és Kora Újkori Régészeti Tanszékének tanársegéde ma délelőtt tíz órakor átvette a Fő téri ásatási munkaterületet. Az okleveles régész eddig Hont, Szécsény és Drégelypalánk várában dolgozott, ahol a jövő héten fejezi be a munkáit. Így hétfő reggel, amikor a markolók eltüntetik az értékes kincsek fölül az aszfaltot, helyettese, Kolláth Ágnes, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének doktori ösztöndíjasa vezeti és felügyeli a munkálatokat.
A próbafeltárások alapján kora újkori és Árpád-kori objektumokat várnak az ásatást vezető régészek a mostani feltárásoktól - tudtuk meg Kolláth Ágnestől.
- Az egyik leglátványosabb objektumunk a templom körítő fala lesz. Mivel a Fő tér szerkezetében átalakulások mentek végbe a középkorban, abban is reménykedünk, hogy esetleg a középkori város falrészleteit, maradványait is megfoghatjuk - mondta a vezető régész képviselője.
Hétfőn a templom körüli temető falának átkutatásával kezdődnek a munkák - tájékoztatta portálunkat a vezető régész.
- Miután annak pontos nyomvonalai előkerülnek, a tervezést követően be is lehet azokat mutatni. Lehet, hogy néhány helyen rögtön látható lesz a fal, ahol lekerül a burkolat, de egyelőre nem tudjuk, hogy milyen mélységre kell leásnunk. Azt sem tudjuk, hogy milyen bolygatások érték az újkorban, így az is lehet, hogy lesznek olyan területek, ahol nem lesz meg a fal, de ki lehet szerkeszteni annak vonalát. Néhány helyen, szondák formájában a falon kívüli területet is meg kell kutatnunk, hogy ott a középkori beépítettséget, a középkori szerkezetet, városszerkezetet meg lehessen állapítani - ismertette a tervezett munkafolyamatokat dr. Mordovin Maxim.
Most nem szondákban dolgoznak a szakemberek, hanem a teljes Fő tér területéről lekerül az aszfaltburkolat. A közműnyomvonalakban egészen az altalajig, 3 méter mélységben ásnak le a régészek.
- Ott egy teljes rétegsort kapunk, tehát tulajdonképpen mi látni fogjuk, hogy hogyan fejlődött Pápa középkori Fő tere - mondta Kolláth Ágnes.
A többi kutatási terület esetében azonban eltérő mélységeket érint az ásatás - tudtuk meg dr. Mordovin Maximtól.
- A temető területén nem megyünk le a sírok jelentkezésénél mélyebbre, tehát a temetőt nem bántjuk. A templom körítő falának belső oldalán, azaz a templom felé eső oldalon, amint meglátjuk az első, ép sírokat megállunk. Elképzelhető, hogy lesznek fölötte már csonttöredékek. A templomtól kifelé eső oldalon a szondákban egészen az altalajig, tehát az első emberi megtelepedés nyomáig kell leásnunk. A helyi régész tájékoztatása alapján ez másfél, két méteres mélységet jelent - mondta az ásatásvezető régész.
Dr. Mordovin Maxim és Kolláth Ágnes személye már biztos. Rajtuk kívül négy,   úgynevezett technikus vesz részt a munkafolyamatokban, akik aszintén végzett régészek és a dokumentációs feladatokat látják el. Végül tíz-tizenöt fő fogja végezni a kézi földmunkát, illetve a régészeti jelenségek kibontásának egy részét.
Szeptember 16. az ásatási munkák befejezésének határideje, de az ásatásvezető szerint előbb is végeznek a feltárásokkal.
- Elképzeléseink szerint augusztus 20-ig be tudjuk fejezni a munkákat, de ezt az időjárás nagyban befolyásolja. Esőben nem tudunk dolgozni, ásni sem lehet, és a dokumentációt is hátráltatja - fogalmazott dr. Mordovin Maxim.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!