A nándorfehérvári diadalra emlékeztek


2011-07-22 14:35:18  | cikk: mo  | 


A nándorfehérvári diadalra emlékeztek  főképe
555 éve győztek a Nándorfehérvárt védő magyar seregek az ostromló törökök ellen. Július 22-ét, a nándorfehérvári diadal napját idén, július 4-én nemzeti emléknappá nyilvánította az Országgyűlés. Az évforduló tiszteletére számos megemlékezést tartottak ma országszerte. Pápán a déli harangszót követően a Pápai Huszáregyesület tagjai, Unger Tamás alpolgármester és Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője emlékeztek a magyar történelem e jeles napjára. 
A déli harangszót követően a Himnusz hangjaival kezdődött a megemlékezés az Esterházy-kastély udvarán. Kincses László kronológiai ismertetése után Salgó Ferenc kanonok, plébános idézte fel a magyar-török háborúk egyik legjelentősebb eseményét. 1456. július 4–21. között a keresztények Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben. Július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket.
A diadal emlékére vezette be III. Callixtus pápa az Úr színeváltozása ünnepet augusztus 6-ra, a győzelmi hír vételének időpontjára. A közhiedelemmel ellentétben viszont a déli harangozást még az ütközet előtt rendelte el könyörgésként a török támadás miatt, és csak a győzelem után változtatta a hálaadás harangszavává – hangzott el a megemlékezésen. 
Az eseményt a magyar hadtörténelem – tekintettel kivívásának körülményeire, hosszú távú következményeire, illetve nemzetközi jelentőségére – az egyik legjelentősebb magyar győzelemként tartja számon. A győzelem mintegy 70 évre megállította a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását.
A nándorfehérvári diadal emlékére szervezett megemlékezés három ágyúlövéssel, majd a Szózat hangjaival zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!