Célokat kell kitűzni - beszélgetés Csillag István megbízott parancsnokkal


2011-07-21 14:51:32  | cikk: Tóth Tamara  | 


2011.június 15-én Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete felmentette Németh Tamás tűzoltóparancsnokot beosztásából. A parancsnok felmentésével egyidejűleg döntöttek a képviselők a parancsnoki beosztás jövőbeni ellátásáról, mely feladat átmeneti ellátásával, 2011. június 16-tól Csillag István akkori parancsnokhelyettest, tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetőt bízták meg a képviselők ellenszavazat nélkül. A megbízott vezetővel beszélgettem a tűzoltóság jelenéről és várható jövőjéről.
Csillag István 2001. óta dolgozik Pápa Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságán, elsőként arról kérdeztem, miért lett tűzoltó.
- Igazából egy újsághirdetésre jelentkeztem, mivel én az ezredfordulón még a Honvédségnél dolgoztam. Amikor jöttek a hírek, hogy meg fog szűnni a 47. Pápa Harcászati Repülőezred, nekem akkor még csak 10 hónapos volt a kisfiam és nem szerettem volna elmenni más helyőrségbe, mindenképpen a környéken kerestem valami nekem való munkát. Bejöttem megpróbálni, felvettek és így kerültem 2001-ben a Katasztrófavédelmi Oktatási Központba, ahol a tűzoltószervező képzést elvégeztem. Tíz éve, 2001. augusztus elsején neveztek ki szolgálatparancsnok-helyettesnek. Egy évig szolgáltam helyettesként, közben úgy alakult, hogy megürült egy szolgálatparancsnoki hely, és 2007. augusztus elsejéig dolgoztam akként. 2007-ben érkezett Németh Tamás a parancsnokságra, ő nevezett ki tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetőnek, később pedig parancsnokhelyettesnek. 2011. június 16. óta pedig megbízott parancsnok vagyok.
Csillag István még abban az időben került a pápai tűzoltóságra, amikor valljuk be, erkölcsileg is mélyponton volt a szervezet. A hosszú idő után Németh Tamás parancsnok - szó szerint - gatyába rázta az állományt, a gépjármű parkot és gondos figyelme még az épület karbantartására is kiterjedt.  
- Nagyon jó döntés volt, hogy akkor Németh Tamást nevezték ki parancsnoknak, aki fiatalos lendülettel és hévvel vetette bele magát a szervezet újjáépítésébe és sok olyasmit végigvitt, amit más nem tett volna meg. Az ő ideje alatt pörögtek az események, sokszor csak kapkodtuk a fejünket - értékelte a múltat nevetve a parancsnok. 
Természetesen a jövő változásaira is rákérdeztem, hiszen a tervek szerint jelentős átalakítás előtt áll a polgári védelmi rendszer. A közelmúltban a kormány sürgősségi javaslattal, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosításáról és az önkéntes tűzoltóságok ellehetetlenítéséről nyújtott be törvényjavaslatot a Parlamentnek. A javaslat szerint 2012. január 1-jével a hivatásos önkormányzati tűzoltóság működtetését és fenntartását szolgáló, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok használatában lévő, és a tűzoltósági feladatok elvégzéséhez szükséges önkormányzati vagyon térítésmentesen az állam tulajdonába kerül. 
A jövő tehát tele van kérdőjelekkel, ám a katonai múltból hozott pozitív jellemét le sem tagadható megbízott parancsnoknak most is vannak céljai és tervei.
- Célokat kell kitűzni. A célom a következő: az, hogy ebben a félévben az átalakításokat zökkenőmentesen lebonyolítsam. Azt szeretném, ha nem venné észre senki, aki bent ül az autóban, senki, aki telefonál, tehát minden működjön úgy, ahogy eddig működött, ha valakinek segítség kell, akkor mi kimegyünk és mindent megteszünk, amit tudunk. Továbbra is csináljuk a munkánkat, ahogy eddig. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni is fog, mert sikerülnie kell.
Elég hosszú múltra tekint vissza a pápai tűzoltóság testvérkapcsolata a schwetzingeni tűzoltósággal és tavaly sikerült felvenni a kapcsolatot a kovásznai tűzoltósággal is. Csillag István az interjú során elmondta, 7 tűzoltó ma reggel indult Schwetzingenbe, hogy a hosszú hétvége alatt a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítése mellett megismerkedjen az ottani szokásokkal és új tapasztalatokat szerezzen más tűzoltóságok működéséről. Emellett a megbízott parancsnok a legutóbbi testületi ülésen indítványozta egy vízszállító autó ajándékba adását Kovászna városnak.  
- A tűzoltóság 2011. június 22-i hatállyal a Steyr 16 S 26 4x4 típusú és GGZ-536 forgalmi rendszámú vízszállítóját kivonta készenléti szerállományából. A vízszállító 1997-ben került a pápai tűzoltósághoz, és 2011-ig készenléti gépjárműként volt üzemben. A jármű kikerült a központi finanszírozásból, ezért kellett gondoskodni annak további hasznosításáról. A vízszállító egyébként műszakilag jó állapotban van, és várhatóan szeptemberben kerül új tulajdonosaihoz.
Csillag István boldog házasságban él feleségével Csillagné Bíró Katalinnal és két fiával, a kétéves Bercellel és a tizenkét éves Leventével Mezőlakon. A megbízott parancsnok büszkén mesélte el nagyobbik fia, Levente terveit, ugyanis a fiatalember apja nyomdokaiba készül lépni, azaz, ha majd nagy lesz, lánglovag szeretne lenni.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!