Nagyszabású felújítási munkák folynak az Acsády kollégiumában


2011-07-20 16:04:08  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Nagyszabású felújítási munkák folynak az Acsády kollégiumában főképe
A szeptemberi tanévkezdés során jelentősen megváltozik a városi kollégiumok elrendezése és azok lakóinak élete. A Türr István Gimnázium és Kollégium tanulóinak kollégiumi elhelyezése eddig két telephelyen, a Komáromi u. 14. és a Külső-Veszprémi út 2. szám alatt volt biztosítva. Az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói a jövőben - Pápa Város Képviselőtestületének 2011. május 30-án elfogadott rendelete alapján - az Acsády Ignác Szakképző Iskola kollégiumi épületében kapnak elhelyezést. Az épület szakmai követelményeknek megfelelő felújítását, javítását, valamint a szükséges eszközök pótlását Pápa Város Önkormányzata egy szándéknyilatkozatba foglalta. A nyilatkozat alapján a város elvállalta, hogy az intézményt fenntartó Veszprém Megyei Önkormányzattal közösen finanszírozzák a szükséges munkákat, így a város a közel 60 millió forint értékű beruházásból mintegy 48 millió forintot, a fennmaradó összeget pedig a fenntartó biztosítja. A felújítási, rekonstrukciós munkák már javában folynak a háromszintes Acsády Ignác Szakképző Iskola kollégiumában. Ma délelőtt Unger Tamás alpolgármester Rádi Róberttel, a Polgármesteri Kabinet vezetőjével közösen a beruházás állapotáról tájékozódott. 
- Az épület tulajdonosa Pápa Város Önkormányzata, a fenntartása illetve az iskolai feladatok elvégzése azonban már a megyei önkormányzat feladata. A beruházás költségeinek megosztása nagyon komoly együttműködés a város és a megye között - fogalmazott Unger Tamás.
A beruházás műszaki tartalmáról Szabó József, Pápa Város Önkormányzatának Városfejlesztési Osztályának beruházásért felelős munkatársa beszélt. 
A kollégiumot 1972-ben tervezték és a '70-es évek első felében épült meg. Az elmúlt időszakban az egyes szinteken lévő vizesblokkok felújításán kívül nagyobb léptékű munka nem folyt a kollégiumban, így egészen lelakottnak minősítette a szakember az objektumot. 
- Az épület részben új burkolatot fog kapni, továbbá a mostani előírásoknak és követelményeknek megfelelően átalakul. A rekonstrukciót követően a megújult kollégium szeptembertől 153 tanuló számára biztosít elhelyezési lehetőséget. 48 fiútanuló az első szinten háromágyas, a másik három szinten pedig 15 darab három ágyas és 30 darab kétágyas szobákban a lányok kapnak helyet - mondta a szakember. 
Pápa Város Önkormányzata megbízásából jelenleg a lakórészeket rekonstruálják a pápai vállalkozók. Szabó Józseftől megtudtuk, a beruházás során összesen 1939 m2 hasznos alapterület újul meg, a lakószintek festése 6725 m2-t területet tesz ki, továbbá 1180 m2 új parketta kerül a lábak alá. A kiegészítő helyiségekbe, mint például a teakonyha, 66 m2 új csempe burkolat, illetve 61 m2 járólap kerül. A lépcsőház a mai kor technikáihoz viszonyítva nagyon elavult szerkezetet képvisel, ennek megfelelően új nyílászárókat kap mindkét oldalon a meglévő acélszerkezet helyére.
A hálószobák berendezése is Pápa Város Önkormányzatát terheli: a szobákba, pótolva a hiányosságokat, új emeletes ágyak, egyszemélyes heverők, tanuló asztalok és megfelelően kialakított beépített szekrények kerülnek a felújítási munkákat követően. 
A városban két további helyen kapnak szállást a messziről érkező tanulók. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézménye - régi közismert nevén a Közgáz - lánykollégiumnak, a fiúkollégiumnak pedig a tagintézmény - az egykori Mező - ad helyet szeptembertől.  A Türr István Gimnázium előző kollégiumában, a Bocsor Kollégiumban július elsejétől a turisztikai célú szálláshelyként szolgáló Pápai Kóter Szálló működik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!