A hulladéktárolási és hulladékkezelési ellenőrzés tapasztalatairól


2011-07-19 17:48:57  | cikk: Tóth Tamara  | 


Július elsején lépett életbe Pápa Város Önkormányzata képviselőtestületének 13/2011. (V. 30.) önkormányzati rendelete a települési hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról. A rendelet tartalmazza az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató kötelezettségeit, feladatait valamint a közszolgáltatási díjakat és a szabálysértéseket is. Pápa Város Önkormányzata kezdeményezésére a Közterület-felügyelet, a Pápai Rendőrkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Szociális és Egészségügyi Osztály valamint a Városfejlesztési Osztály képviselői július 16-án, 12 és 18 óra között 13 lakossági helyszínen végeztek hulladéktárolási és hulladékkezelési ellenőrzést, a tapasztalatokról Unger Tamás, alpolgármester ma délután sajtótájékoztatón számolt be.
-13 helyszínből összesen 5 esetben nem került sor intézkedésre. A városi Rendőrkapitányság két esetben indított eljárást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Szociális és Egészségügyi Osztály és a Városfejlesztési osztály négy esetben indított eljárást. A nyolc helyszínen tehát 14 eljárást indítottak a különböző hatósági szervek az ellenőrzés hatására, ami úgy gondolom, hogy önmagáért beszél - mondta az alpolgármester.
Két helyszínen fordult elő szabálytalan hulladéktárolás, az egyik egészen kirívó esetben például a lakás lakatlan szobájában halmoztak fel háztartási és egyéb hulladékot az ott lakók. Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorítására szóló törvény megsértésével kapcsolatban két esetben indult eljárás, egyik esetben engedély nélkül bontottak autót az illetékesek, de az ellenőrzés során több helyen is előfordult épület bontásából származó jelentős hulladék, illetve elektromos hulladékot is több helyen találtak a hatósági képviselők.
- A választási kampányban célul tűztük ki azt, hogy a pápai hulladékkezelést olyan körülmények közé hozzuk, ami az európai uniós normáknak megfelel - mondta az alpolgármester, majd hozzátette, további ellenőrzési akciókat tervez a város.
A helyszíneket az összes résztvevő szerv tapasztalatai alapján az önkormányzat választotta ki.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!