„Cérnában a legnagyobb!”


2009-08-01 21:18:45  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


„Cérnában a legnagyobb!” főképe
A Szorgos kezek címmel rendezett kézimunka, gobelin, keresztszemes,gyöngyfűzéses, horgolásos technikával készült alkotásokból összeállított kiállítást ma 17 órakor nyitották meg a Jókai Mór Művelődési Központ emeleti előterében.
„Látom, hogy a családok több generációval is képviseltetik magukat, remélem, ez azzal a céllal történik, hogy  a hímzőtudást és hagyományt átadják anyáról lányra, vagy apáról fiúra akár"  -mondta Vojnic Tunic Vlatko, a világ 62 országában jelenlévő Kóc Krác Hungary Kft. észak-nyugat - magyarországi értékesítési képviselője, aki a kiállítás egyik szervezője és fő támogatója is volt egyben.
A 45 kiállítót személyesen gyűjtötte össze a Szorgos kezek üzlet tulajdonosa, Tóthné Marton Veronika, aki a legtöbb munkát és energiát fektette abba, hogy ezek a különleges munkák mindenki számára elérhetőek legyenek.
A keresztszemes és gobelin kategóriában az első három legszebb munkát, míg gyöngyfűzés és horgolás technikában azelső két helyezettet díjazták. Láthattunk még kelimet is, ez a technika Pápán és környékén ezidáig nem nagyon terjedt el.
A hagyományok átörökítésére szép példa a 17 éves Hollenczer Vivien, aki édesanyjától kapott kedvet a gyöngyfűzéses technika elsajátítására. A legfiatalabb kiállító szerint a hímzés a legmegnyugtatóbb elfoglaltság, általában másfél-két hónapig varr egy képet.
Zárszóként Vojnic Tunic Vlatko elmondta, reméli, hogy ezzel a kiállítással sikerül hagyományt teremteni, és jövőre legalább ennyi kiálítóval fog találkozni Pápán.
A kiállítás augusztus 23-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!