Közösen a közbiztonságért


2011-07-16 11:06:47  | cikk: HuHa  | 


Közösen a közbiztonságért főképe
Mint ahogy arról hírt adtunk, a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi összejövetelén létrejött a Közbiztonsági Egyeztető Fórum. A kezdeményezés azonban nem új keletű, hiszen a rendőrség és a kistérség települései között már korábban is létezett ilyenfajta együttműködés, ám eddig mikrotérségi szinten tartották egyeztetéseiket és az együttműködők köre szűkebb volt. A belügyminiszter intézkedési terve alapján a Pápai Rendőrkapitányság vezetője most egy szélesebb körű fórum létrehozását javasolta, amit a kistérség polgármesterei elfogadtak.
-A fórum szorosan kapcsolódik a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás tagjaihoz, a polgármesterekhez és üléseikhez, de néhány külső szerv bevonásával kiegészülve tűzi napirendre az aktuális közbiztonsági kérdéseket. Ebbe a társadalmi programba be kívánjuk vonni a Pápai Rendőrkapitányság vezetői állománya mellett a helyi tűzoltóság, mentőszervezet vezetőjét, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal parancsnokát, Pápai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét és a polgárőrség pápai régiójának vezetőjét. A Közbiztonsági Egyeztető Fórum negyedévente ülésezik, a társulás ülései előtt és ezeken az egyeztetéseken a közbiztonság lesz a téma. Megbeszéljük, hogy milyen új jelenségeket tapasztalunk a kistérségben vagy annak egyes kisrégióiban, ha szükséges a lakosság figyelmének felhívása valamely közbiztonsági témára, akkor ezt ott megtesszük. Emellett párbeszéd jön létre a résztvevő szervezetek és a települések vezetői között, így a polgármesterek ezen a fórumon megfogalmazhatják igényeiket a rendőrség szolgálatellátásával kapcsolatban is – ismertette a Közbiztonsági Egyeztető Fórum működését Szappan Csaba rendőrkapitány, a fórum elnöke. A Pápai Rendőrkapitányság felé már eddig is érkeztek észrevételek a településekről, ezek leginkább arra vonatkoznak, hogy többször, több rendőr legyen a falvakban.
-Ez az igény egy bizonyos mértékig elégíthető ki – mondta el az alezredes – tizennyolc körzeti megbízott dolgozik a kistérség községeiben, de ha egy–egy rendezvény nagyobb tömeg megjelenésével jár, vagy komolyabb probléma lép fel, akkor a városból is vezénylünk ki rendőröket. Ezen kívül azokban a falvakban, ahol nagyobb az átmenő forgalom ott rendszeres forgalom és sebesség ellenőrzést kérnek a polgármesterek, a közlekedés biztonsága és a lakók nyugalma érdekében.
A Pápai Kistérség települései egyébként a nem veszélyeztetett kategóriába tartoznak, erre - éppen e társadalmi program keretében - tavaly kellett felmérést végeznie a rendőrkapitányságnak.
-A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó falvakban nem voltak olyan problémák, amiket az ország más területéről hallani lehetett. Gondolok itt a különböző népcsoportokhoz és különböző napszakokhoz kötődő bűncselekményekre, amik nagyon zavarták volna az ott élőket. Mindenütt vannak különböző súlyosságú vagyon elleni bűncselekmények, főleg az italozáshoz köthetően garázda vagy erőszakos cselekmények, de ezek nem olyan nagy számúak és nem olyan mértékűek, amely különleges intézkedést tett volna szükségessé – indokolta Szappan Csaba.
A Közbiztonsági Egyeztető Fórumra meghívott társszervek vezetői elfogadták a felkérést a fórum munkájában való részvételre, hiszen így közös elvek alapján lehet erősíteni a kistérség biztonsági helyzetét. A polgármesterek pedig ugyancsak csatlakoztak a megújuló együttműködéshez.
-Annyiban lesz más a munka az eddigiekhez képest, hogy eddig a társuláson belül kisebb csoportokban folyt az egyeztetés és a problémák felvetése, most pedig valamennyi település vezetője együtt vesz részt a Fórum tevékenységében. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. A kisebb csoportokban történt egyeztetés során a polgármesterek talán nyíltabban beszéltek úgymond házon belül a felmerült gondokról, most pedig a többség tapasztalata fogja előbbre vinni a munkát – mondta el Varga Jenő, Nemesszalók polgármestere, a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás alelnöke, akit a Közbiztonsági Egyeztető Fórum társelnökének is megválasztottak. A polgármester a rendőrség munkájával kapcsolatban felmerült települési igények közül a legfontosabbat emelte ki.
-A települések mindegyike nagyobb rendőri jelenlétet szeretne. Azt, hogy minden településen a nap 24 órájában legyen rendőr és ki tudják szűrni azokat az embereket, akik nem kívánatosak a falvakban. A kistérségre általánosságban néhány probléma jellemző, így a gyorshajtás a falvakon átmenő főbb utakon, a besurranó tolvajok és a trükkös tolvajok felbukkanása.
A fórumon az új ügyrend elfogadását követően Bauer Tibor rendőr százados, a közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztály vezetője ismertette az elmúlt fél év rendőri munkáját.
-Nem csak a körzeti megbízottak ügyelnek a 48 kistelepülés és a város külterületeinek rendjére, ám ők azok, akik nap mint nap ott tevékenykednek a lakók biztonsága érdekében. Emellett a rendőrség minden osztálya és alosztálya végez részfeladatokat az egyes településeken. Így a közlekedési, határrendészeti alosztály és a bűnügyi osztály munkatársai is egyes nyomozások kapcsán. Az elmúlt fél évet tekintve elmondható, hogy a közlekedési balesetek száma 11 százalékkal csökkent, az esetek 40 százaléka történt a kistérség falvaiban illetve a településeket összekötő utakon. A rendőröknek gyakran van dolga a kistelepüléseken ittas kerékpárosokkal, ezt szankcionálják, ám míg eddig a rendőr differenciálhatott az ittas kerékpáros esetében, július elsejétől közigazgatási eljárás keretébe tartoznak az ilyen ügyek, vagyis differenciálásra nincs lehetőség.
A beszámolóból az is kiderül az ismertté vált bűncselekmények 30 százaléka történik a kistérség falvaiban, a többi pedig Pápa városában. A múlt évet tekintve  egy-egy községben átlagban kilenc bűncselekményt követtek el. A legjellemzőbb cselekmények a lopás, betöréses lopás, rablás – szerencsére – elvétve fordul elő. A Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi munkája egyébként kiemelkedő, a múlt évi adatok alapján az ország 8. legeredményesebb kapitánysága – derült ki a Közbiztonsági Egyeztető Fórumon ismertetett beszámolóból.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!