„Aki énekel, az duplán imádkozik” - 20 éves a kántorképzés Pápán


2011-07-13 09:59:08  | cikk: Babos Petra  | 


„Aki énekel, az duplán imádkozik” - 20 éves a kántorképzés Pápán főképe
Magyarországon három városban, Debrecenben, Budapesten és Pápán képeznek kántorokat. A kántor az egyházi szertartást énekelve (és orgonán) kísérő egyházi alkalmazott. 
Pápán az 1990/91-ben újraindított Református Gimnázium adott otthont, kollégiumot és tantermeket az országos kántorképző tanfolyamok harmadik helyszínének. A három hetes intenzív képzésről Veres Györgyné Petröcz Mária tanfolyam-vezetővel beszélgettem.
- 1991-ben dr. Márkus Mihály püspök kérésére elindítottam a pápai tanfolyamot. A tanfolyam indításának számos kérdésében sok-sok köszönet illeti Máté János bácsit. Minden fontos tanácsot, amit segítségképpen elmondhatott, nemcsak levélben, hanem személyes jelenlétével is támogatott. Szíve teljes szeretetével segített az órabeosztásban, zenetörténetben stb. Én is egyike vagyok a nála végzetteknek, nem is tudok megfelelőképpen hálás lenni azért, amit értünk, akkor még szinte gyerekekért tett. A tanfolyam jelentkezési listáját akkor még a zsinaton készítették elő, így az első létszám 22 fő volt, mint egy kis család, úgy kezdte meg munkáját - meséli a tanárnő, majd folytatja azzal, hogy a gimnázium sokféle támogatásából a hangszerparkot is megalapozta, eleinte csak harmóniumokkal, egy-két manuális használatra alkalmas elektromos hangszerrel, majd ezeket követte a gyülekezetek adománya, illetve kölcsön hangszerek, majd jelentős gyakorló, elektronikus és mechanikus hangszerszállítmány 2002-ben. A gyülekezet templomi orgonáján kívül két hangszert a gimnáziumban, egyet pedig a teológián tartunk gyakorlási lehetőségként. Pár éve még a római katolikus felekezet két hangszere is segítette a munkánkat. 
A képzésen jelenleg 32 növendék és 13 tanár vesz részt. A pedagógusok, akik nagyrészt hitoktatók, ugyanúgy, mint a tanulók az ország különböző részeiről érkeztek Pápára. A tanfolyamra nem volt külön felvételi eljárás. A kezdőket sem korhoz, sem zenei képzettséghez nem kötöttük, akár 6 éves kortól is jelentkezhettek. A tanfolyam kezdetekor az újonnan jelentkezőket (az elsőéveseket) külön meghallgatjuk, s e szerint osztjuk be őket megfelelő csoportokba. 
- Természetesen a kántorképzés nem háromhetes. Átlagban 4-8 nyári alkalom, év, mire kántor lesz valakiből, de ez persze egyéntől függ - hangsúlyozta Veres Györgyné Petröcz Mária.A június 26-án kezdődött tábor résztvevői a fiú internátusban laknak, saját maguknak készítik el a reggelit és a vacsorát. 
A hétköznapok elég húzósak a csapat számára. Reggel fél 8-tól közös áhítattal indul a nap, majd kezdődnek az órák és a képzések (karvezetés óra, zeneelmélet, himnológia, hangszeres órák) egészen este fél 9-ig. A résztvevők rendkívül szorgalmasak, komolyan veszik a képzést, hiszen van, aki már reggel 5 órakor átmegy gyakorolni a gimnázium falai közé. 
- A háromhetes tanfolyam csoportzáró írásbeli és szóbeli vizsgával zárul, valamint az idén öt növendékünk kántorvizsgát is tesz a pénteki nap folyamán. Kántorvizsgát csak az tehet, aki a tanfolyam zenei elvárásainak eleget tett, a gyülekezeti énekeket felmondja, illetve megfelelő hangszeres tudással rendelkezik. A 20 év alatt 50 olyan kántort képeztünk ki, aki kántori oklevéllel rendelkezik - tette hozzá a tanfolyam-vezető.Bódis Dávid Csögléről érkezett immár harmadik alkalommal a pápai kántorképzőbe.
- Szüleim ajánlották nekem, hogy jöjjek el, amit nem bántam meg. A pápai előképzés folytatásaként Bécsbe kerültem a fiúkórusba, akikkel augusztusban Dél-Amerikába megyünk turnézni - mesélte a 11 éves fiú.
Először járt a tanfolyamon a 10 éves Tóth Emese Mária, akinek apukája lelkész, anyukája pedig kántor. Nagyon jól érzi magát, reméli jövőre is eljöhet. Nem tartja túl nehéznek a követelményeket, legkedvesebb tantárgya a zeneelmélet és a karvezetés volt.
Négy testvérével együtt Böttger Judit Hajnal Dunaújvárosból jött a képzésre. 
- Azért jöttem el már második alkalommal, mert a nővéreim is itt vannak, az egyikük már tanár itt. Sok új barátra leltem, jó itt lenni. Egy picit azért már honvágyam van, hiányoznak a szüleim - mondta a 9 éves kislány.

A Dunántúli Református Egyházkerület Kántorképző Tanfolyam július 15-én, azaz pénteken hálaadó zenés áhítattal zárul 16 órakor a református templomban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!