Újra itt a hőség


2011-07-13 09:00:18  | cikk: mo  | 


Újra itt a hőség főképe
Újra támad a kánikula. Bár a harmadfokú hőségriasztást másodfokúra enyhítette a mb. országos tisztifőorvos, az átmeneti enyhülés után, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján péntekig ismét melegedés valószínű a légkörben. Szerdán már sokfelé 25, 26 fok körül alakul a napi átlag. A legmelegebb csütörtökön valószínű, ekkor az ország nagyobb részén 28 fok körüli napi középhőmérséklet valószínű, de az Alföldön akár 30 fokos átlag is lehet. Pénteken már csak helyenként, az ország déli, délkeleti részein lehet 25 fokos középhőmérséklet. 
Pápán is megtették a megfelelő óvintézkedéseket, hétfőn ivókutat és hűsítő párakaput szereltek a Fő térre és az Áruház elé. Ez utóbbi helyszínen a Vízmű Zrt. már készül a vízosztásra is. Az Áruház előtt felállított standnál kitűnő minőségű, hideg ivóvizet osztanak a frissülni vágyóknak. A Vízmű Zrt. munkatársai hétköznapokon 10-14 óráig kínálják vízzel a járókelőket, míg szombaton 9-13 óráig várják a megszomjazó gyalogosokat. 

Várható időjárás az ország területén szerda estig: Túlnyomóan derült, száraz idő várható, csupán kevés fátyolfelhő zavarhatja a napsütést. A Dunántúlon délkeletire, délire fordul, megélénkül a szél, a Kisalföldön meg is erősödik, másutt gyenge marad a légmozgás. A hőmérséklet délután általában 31, 37 fok között alakul, de északkeleten kevéssel 30 fok alatt marad. Késő este pedig 20, 28 fok között valószín

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:Eleinte túlnyomóan napos időre van kilátás, majd nyugat felől átmenetileg egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és záporok, zivatarok alakulnak ki. Az időszak második felében ismét sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb néhol lehet zápor, zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) csak pénteken lehet az ország területének 20 százalékán. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 16, 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 33, 38 fokra emelkedik, majd 25, 30 fok közé csökken, az időszak végén ismét emelkedik.

Orvosmeteorológiai jelentés:A melegfrontokra érzékenyeknél átmenetileg fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás. Ügyeljünk a folyadékpótlásra!
(forrás:www.met.hu)

Képek:

Emlékeztetőül:

HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE
A kánikulában igyanak megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékot. Napi 2-3 liter víz fogyasztása ajánlott.Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink felfrissítésére.Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!Lehetőleg éjjel szellőztessünk!Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába.Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

Polgári Védelmi Kirendeltség

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!