Ma éjfélig tart a hőségriadó – többet dolgoznak a mentők és a tűzoltók is


2011-07-11 11:32:08  | cikk: mo  | 


Ma éjfélig tart a hőségriadó – többet dolgoznak a mentők és a tűzoltók is főképe
Az országos tisztifőorvos III. fokú hőségriadót rendelt el július 8., péntek 8.00 órától július 11. hétfő éjfélig. A riasztásra azért volt szükség, mivel ezeken a napokon a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel mindenkitől saját és környezete egészsége érdekében.

Vízosztás ugyan nincs a városban, de a Vízmű Zrt. munkatársai ezekben a percekben szerelik a Fő téri kapualjban az ivókutat, amely bárki számára enyhülést jelenthet a forróságban. Ugyanilyen frissítő lehet a Mándi Márton István utcán üzemelő kút ivóvize, amely szintén a pápaiak rendelkezésére áll a nagy melegben. 

A tűzoltóság szakemberei folyamatosan locsolják az aszfaltot, a kritikus órákban, délután egy órától a Várkertfürdő-Várkert út-Gróf út-Szabadság utca-Böröczky domb-Jókai utca-Kossuth utca vonalon permetezik a forgalmasabb útszakaszokat. 

A hőség 15 százalékkal több feladatot adott a mentőknek is. Nem kiugróan ugyan, de némiképp nőtt a kivonulások száma a Pápai Mentőállomáson. A mentőket jobbára belgyógyászati, szív-és érrendszeri panaszokhoz riasztották. A legveszélyeztetettebbek a gyermekek és az idősebbek.     

Az OMSZ előrejelzése szerint a hét első két napjában erősebb lesz a gomolyfelhő-képződés, ekkor szórványosan zápor, zivatar is lehet. Ma kissé mérséklődik a meleg, de szerdán megint erőteljes melegedésre lehet számítani. A szolgálat orvosmeteorológiai jelentése szerint a melegfront jellegű hatás okozhat fejfájást, migrént, vérnyomás-ingadozást, és azt tanácsolják, hogy a magas UV-B sugárzás miatt aki teheti, a déli órákban tartózkodjon árnyékos helyen.

Képek:

HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE

A kánikulában igyanak megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékot. Napi 2-3 liter víz fogyasztása ajánlott.Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink felfrissítésére.Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!Lehetőleg éjjel szellőztessünk!Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába.Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

Polgári Védelmi Kirendeltség

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!