A magyar egészségügy legnagyobb ünnepét, Semmelweis napot tartottak a pápai kórházban is


2011-07-08 19:28:32  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A magyar egészségügy legnagyobb ünnepét, Semmelweis napot tartottak a pápai kórházban is főképe
Semmelweis Ignác (1815-1865) a világszerte legelismertebb magyar orvos július elsején született. A pápai Gróf Esterházy Kórházban idén is megünnepelték a magyar egészségügy legnagyobb ünnepét, a Semmelweis napot. A rendezvényen részt vett dr. Derzsényi Tibor, az OEP Területi Hivatalának igazgatója, Szabadi János, az intézmény alapítványának kuratóriumi elnöke, valamint Szirbek Rita, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi és Szociális Bizottságának tagja.
Az ünnepségen dr. Vörös Ibolya főigazgató köszöntötte a megjelenteket. Az elmúlt esztendőben a köszöntők az egészségügy gazdasági és morális válságáról és a kilátástalan helyzetről szóltak, idén azonban a főigazgató a jövő lehetőségeiről beszélt.
- Bízunk a jövőben. Én azt gondolom, hogy csak így lehet mindennap dolgozni és tenni azt, ami ránk mérettetett. Pápán 254 év óta működik kórház és a jövőben is működni fog. A jövőbe vetett bizalom záloga az, hogy egy 170 milliós pályázatot szeretnénk elnyerni, aminek eredményeképpen a gyógyítás palettája is szélesedni fog és a kor elvárásainak megfelelő módon tudjuk a betegeket ellátni. Ahhoz, hogy terveink megvalósuljanak, az önök lelkiismeretes munkájára is szükség van, mert bár ezen ház falai között gyógyító munka folyik, nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy több mint 400 embernek ad munkát és biztos megélhetést - fogalmazott a főigazgató.
A város nevében dr. Áldozó Tamás köszöntötte az ünneplőket. A polgármester is kitért a jövő beruházásaira és lehetőségeire.
- Önök a legdrágábbra vigyáznak, a legdrágábbat adják vissza egyes családoknak, az egészséget, hisz tudjuk, hogy ez a legnagyobb kincsünk. Azt, hogy önök ezt kiválóan csinálják, nagyon sok visszajelzésből tudjuk. Nekünk az a dolgunk, hogy a jövőről gondolkodjunk és az a jó, hogy olyan intézménynek vagyunk fenntartói, önök pedig a dolgozói, amelyik bátran gondolkodhat a jövőről, mert van jövője. Ahhoz, hogy mi ezt a jövőt együtt, egészen pontosan lássuk, az talán a legfontosabb, hogy meg tudjuk határozni azt a közérdeket, ami a pápai egészségügyi ellátás definícióját megadja - mondta. A polgármester kiemelte, az egészségügyben nincsenek hétköznapok, mert ünnep, ha valaki egy másik embernek az egészségét adja vissza. Ehhez a nehéz, de annál szebb munkához kívánt kitartást, erőt és jó egészséget a kórházi dolgozóknak dr. Áldozó Tamás.
Ezt követően dr. Sipos Gábor, a kórszövettani osztály vezető főorvosa megemlékezett Semmelweis Ignác magyar orvosról, az „anyák megmentőjéről”, korszakos szakmai múltjáról és életéről. Semmelweis a lelkiismeretesség, a kötelességtudás és önzetlenség mintaképe, élete útmutatóul szolgálhat a ma emberének is.
 A Semmelweis nap alkalmából főorvosi kinevezést dr. Holczer Endre szülész-nőgyógyász adjunktus, adjunktusi kinevezést dr. Székely Erika fül-orr-gégész szakorvos kapott. Főigazgatói dicséretben részesültek azok a dolgozók, akik az elmúlt évek során kiemelkedő tevékenységet folytattak a gyógyításban, a betegápolás és a betegellátás területén, a szakmai munkájukat igényesség, alaposság, jó szervezőkészség jellemzi: Böröczky Éva Katalin, Molnár Erika, Fejes Zoltánné, Makrainé Horváth Tímea, Ábrahám Tiborné, Horváth Sándorné, Koncosné Szóják Margit, Dóczi Lívia, Schellné Hermán Margit, Nagy Nóra, Kasza Gyuláné, Pataki Mátyásné, Bálint Ferencné, Máté Szabolcsné, Kornné Pilter Ágota, dr. Bagoly Katalin, Bálintné Sári Judit, Keresztes Mátyásné, Vörös Csabáné, Meizerné László Judit.
Végül a jubiláló dolgozóknak köszönték meg eddigi kitartó munkájukat.
25 éves jubilálók: Pethő Lászlóné, Szalai Tiborné, Varga Gézáné, Nagy Lászlóné, Varga Lajosné, Viczmándyné Somogyi Ildikó, Schandl Károlyné, Nagy Ottóné, Hérics Tamásné, Pintér Tamásné.
30 éves jubilálók: Jámpa Péterné, Némethné Döbrönte Márta, Pingiczerné Pacsai Katalin, Pályi Lászlóné, Molnár Istvánné, Bálint Ferencné, dr. Benedek András, dr. Mester Gábor.
40 éves jubilálók: Baranyai Dánielné és Papp Gézáné.
A Semmelweis napi megemlékezés alkalmából Marton Piroska, a MESZK helyi elnöke a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerő Oklevelét adta át Pitrok Lászlóné főnővérnek. Ifjú Beatrix, Varga Lajosné, Váczy Szilvia valamint Marton Piroska, a Super Nurses csapat tagjai, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által szervezett országos szakmai vetélkedőn idén is első helyezést értek el, az ünnepségen nekik is gratulált a kórház vezetése. Az ünnepély a Vadvirág Néptáncegyüttes és a Megafon Egyesület színvonalas műsorával zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!