Kombájnok az utakon – érdemes óvatosan közlekedni


2011-07-07 19:02:01  | cikk: HuHa  | 


A következő hetekben megszaporodnak a nagyméretű mezőgazdasági járművek a közutakon. Aratás idején a közlekedők gyakran találkozhatnak kombájnokkal, terményszállító teherautókkal és egyéb „nagytestű” mezőgazdasági géppekkel a forgalomban – ezeket fokozott óvatossággal kell megközelíteni, előzni a balesetek elkerülése érdekében. A mezőgazdasági gépek közúti forgalomban való részvételét szabályokhoz köti a jogalkotó, ezekről kérdeztük a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályának vezetőjét.
-Közúti forgalomban csak hatósági engedéllyel és hatósági jelzéssel vehetnek részt a mezőgazdasági gépek, vagyis forgalmi rendszám kötelesek ezek a járművek is, rendelkezniük kell kötelező biztosítással és ezeket a gépeket csak meghatározott járművezetői engedéllyel rendelkező személy vezetheti. Túlméretes jármű esetén a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges a gép közúti közlekedéséhez és a megengedett szélességet, hosszúságot és magasságot meghaladó gépek esetén figyelmeztető jelzéssel is fel kell szerelni a járművet – ismertette a szabályokat Derczó Zoltán. 
A  leglényegesebb paraméter a jármű szélessége, ami a 2,55 métert nem haladhatja meg. Az ennél szélesebb járművek közúti közlekedésben való részvételéhez a közút kezelőjének engedélye szükséges. A kombájnok nagyrészt már önmagukban is meghaladják a 2,55 m-es szélességet – ezért útvonalengedély kötelesek - a hozzájuk csatlakoztatott vágóasztal pedig jóval szélesebb a megengedettnél, ezért azt a munkagép mögé kötve kell szállítani az utakon. A felszerelt vágóasztallal közlekedő aratógépek szabálytalanul vesznek részt a forgalomban. A szállító járművek esetén súlykorlátozás van megadva, a forgalmi engedélyben meghatározott megengedett legnagyobb össztömeget nem haladhatja meg a rakomány mennyisége, az egész szerelvény pedig nem lehet több mint 40 tonna. Emellett persze, az is fontos, hogy a szemestakarmányt csak megfelelően leponyvázva lehet szállítani, hogy az útra ne szóródhasson ki a szállított termény.
-A betakarítási szezon kezdetekor fokozottan ellenőrizzük ezeknek a járműveknek a műszaki állapotát és az engedélyek meglétét, tapasztalatunk pedig az, hogy egyre inkább betartják a gazdálkodók az ilyen típusú gépekre, járművekre vonatkozó előírásokat. Nagyméretű mezőgazdasági gépekkel, kombájnokkal összefüggésbe hozható baleset pedig csak ritkán fordul elő kapitányságunk illetékességi területén – mondta el az alosztályvezető. Ettől függetlenül azonban az óvatosság nem árt nyáron sem az utakon.
-Azt javaslom, szembe jövő nagyméretű járműszerelvény esetén a gépkocsivezetők csökkentsék autójuk sebességét és jobbra húzódással segítsék a kombájn vagy a szerelvény elhaladását, előzésnél pedig számítsanak arra, hogy ezeknek a járműveknek a hosszúsága jóval meghaladja az átlagos gépjárművek hosszát, így az előzéshez is hosszabb idő kell – intette a közlekedőket a rendőr zászlós.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!