A régi épület felújításán dolgoznak a Munkácsyban


2011-07-07 08:11:24  | cikk: HuHa  | 


A régi épület felújításán dolgoznak a Munkácsyban főképe
Május eleje óta tart a Munkácsy Mihály Általános Iskola régi épületének felújítása. A több mint 500 millió forintos beruházásnak ez a második üteme. A kivitelezés múlt év szeptemberében kezdődött meg, az első ütemben az intézmény új épületrészét építette meg a Munkácsy 2010 Konzorcium, a május eleji átadást követően pedig hozzákezdtek a régi épület felújításához.
-Bontási munkálatokkal kezdtünk májusban: válaszfalakat kellett elbontani, nyílászárókat kiszerelni és lebontottuk a régi nyaktagot, ami a tornatermi szárnyat és a régi tanári szárnyat kötötte össze. Az elmúlt hónapokban új válaszfalakat építettünk, a tornatermi részen a vizesblokk teljesen új beosztást kapott, néhány tanteremben pedig módosult az alaprajzi elrendezés, ennek megfelelően új falakat húztunk fel – mondta el érdeklődésünkre Mészáros Csaba építésvezető.
A régi épületszárnyban folyamatosan zajlik a gépészeti és villamossági vezetékek szerelése, megkezdték az új nyílászárók beszerelését, folynak a festő munkák és a vizesblokkok hidegburkolását végzik a kivitelezők. Az elmúlt időszakban elkészítették a belső udvarban a hőszivattyús fűtés talajszondáit is.
-Ez négy darab 100 m mély kút kialakítását jelenti, amit hőtermelésre használ majd az intézmény. A kazánházba telepített hőszivattyú segítségével nyert hőenergiával az aula padlófűtési rendszere lesz kiszolgálva – magyarázta az építésvezető, hozzátéve, a megújuló intézményben más természetes energiaforrást is használnak majd, hiszen a használati melegvíz előállítására napkollektorok fognak rásegíteni.
Az Aradi utcai épületben folyó munkák mellett megkezdődött a beruházás harmadik építési üteme is, ami a Forfa épületet érinti. Itt részleges akadálymentesítést végeznek az építők.
-Két héttel ezelőtt kaptuk meg a munkaterületet, beruházás a műszaki tartalmában néhány kisebb változást egyeztettünk, majd pedig megkezdtük itt is a munkát. Kiépítettük a mozgássérült mosdó víz- és szennyvíz alapvezetékeit, ezt követően gipszkarton falakkal határoljuk le a mosdót, kibontunk két ablakot és lezárjuk a helyüket és beépítjük a szanitereket.
Az épület akadálymentes megközelíthetőségére két rámpát is építenek a beruházás keretében, egyiket a főbejárathoz, a másikat pedig az udvari bejárathoz.
A felújítás – akárcsak az intézmény új épületrészének megépítése - a „Pápa Munkácsy Mihály Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése” című Európai Uniós projekt keretében zajlik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!