Ismét német cserediákok látogattak a Közgázba


2011-07-06 17:25:30  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Ismét német cserediákok látogattak a Közgázba főképe
2005-ben a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézménye (volt Közgáz) partnerségi szerződést írt alá a németországi Berufskolleg des Kreises Höxter für Wirtschaft und Verwaltung intézményével, mi szerint a két iskola minden évben meglátogatja egymást a nyár folyamán, a kölcsönös szakmai gyakorlat és a pályázati együttműködés céljából. Így történt ez az idei tanévben is. Június 24-én 20 höxteri 16-19 év közötti diák és 4 kísérő tanár érkezett a Közgázba. Mivel Németországban tart még a tanév, ezért az első héten Sandra Soszynski és Nico Eweler volt a diákokkal, majd őket Verena Knop és Thorsten Schäfer váltotta. Július 9-én a Közgázosok is ellátogatnak majd négy hétre az Észak-Rajna-vesztfáliai Höxterbe.
Aller Zsuzsanna, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium némettanárnője, a projekt felelőse elmondta, a projektben résztvevő két intézmény hasonló képzési struktúrájú. A tanulók számára a projekt kiemelt céljai közé tartozik, hogy az elsajátított elméleti és gyakorlati közgazdasági szakmai ismereteket kibővítsék, illetve a gyakorlatban, idegen nyelvi környezetben alkalmazzák, tapasztalatot szerezzenek a magyar illetve a német gazdasági társaságok tevékenységéről, lehetőségük legyen a magyar és a német gazdasági rendszer összehasonlítására, fejlődjön az általános és szakmai nyelvi kommunikációjuk, tapasztalatot szerezzenek a külföldi munkavállaláshoz szükséges kompetenciákról. Az elmúlt két hét eseményeiről, tapasztalatairól faggattuk a németországi tanárokat és két diákjukat.
-Húsz diákkal érkeztek városunkba. Kik jöhettek el az iskolából? Hogyan választották ki őket?
- A HHU 4 osztály jöhetett az idén Pápára, közülük is a jobb tanulók és a jó magatartású diákok- mondta Thorsten Schäfer.
-Miben különbözik az idei év a tavalyihoz képest a pápai látogatásukban?
- Ez a program elsősorban abban különbözik, hogy a gyerekekkel minden nap más és más üzemet, vállalatot látogathattunk meg. Így tehát bepillantást nyerhettünk a cégek hétköznapjaiba. Voltunk a Pápai Hús 1913 Kft-nél, a Hirtenberegernél, a Böllér Kft-nél, a Meister Holznál, a SETON Kft-nél, a Tansütő Kft-nél, ezen kívül voltunk a szennyvíz-tisztító telepen és a víztoronyban, valamint a SPAR-ban, holnap délelőtt pedig a Bázisreptérre látogatunk el. A diákoknak ezekről a cégekről, a látottakról beszámolót kell majd írniuk, ha hazamegyünk, mivel Németországban még két hétig tart a tanév. A gyakorlat mellett természetesen jutott idő a szabadprogramokra is. Kirándultunk Budapestre, pénteken megyünk a Balatonra, holnap az Esterházy-kastélyba készülünk, de emellett szinte minden nap kilátogattunk a Várkertfürdőbe, valamint magyarul is meg tanultunk pár kifejezést az iskola tanárai és diákjai segítségével- mesélte Verena Knop tanárnő.
-Milyen véleményük alakult ki a városról, a fogadó iskoláról és a magyar nyelvről?
- Bár már nem első ízben járunk Magyarországon, mégis kellemesen csalódtuk mindenben. Az emberek rendkívül kedvesek, segítőkészek és barátságosak velünk. A magyar nyelv nem könnyű, de néhány egyszerűbb kifejezést azért megtanultunk, mint például a Jó napot, egészségedre és a köszönöm szót - sorolták a tanárok nevetve. 
-És mi a helyzet a cégekkel?
-A cégek technológiája ugyanolyan fejlett és korszerű, mint nálunk, amit nem is gondoltunk. A höxteri tanulóknak az iskolai év során van gyakorlati helyük, ahol el tudják sajátítani az elméletben tanultakat. Itt is nagyon sokat tudhattak meg egyes cégek munkafolyamatairól.
Volodya Mkrtchyan és Judith Schulz, a diákcsoport két tagja elmondta, nagyon jól érezték magukat Pápán. Az emberek kedvesek és barátságosak, sok fiatal van, akikkel lehetett ismerkedni és beszélgetni, viszont kevés a szórakozási lehetőség és az árakhoz viszonyítva nagyon alacsonyak a bérek. Nagyon tetszett nekik a Várkertfürdő, főleg az új csúszdák. A fiatalok természetesen kipróbálták a magyar konyhát is, legjobban a lángos és a somlói galuska ízlett nekik, a cégek közül pedig a Hirtenberger és az Interspar volt számukra a legérdekesebb.
- Reméljük, lesz még alkalmunk visszatérni Magyarországra és Pápára is - tették hozzá együtt.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!