Szólótól trióig – folytatódott a koncertsorozat a Ferences templomban


2011-07-04 09:38:29  | cikk: HuHa  | 


Szólótól trióig – folytatódott a koncertsorozat a Ferences templomban főképe
A tavalyi év sikere után idén ismét koncertsorozat várja a zenekedvelőket a Ferences templomban. A „Dicsérjétek az urat muzsikával!” című, négy alkalomból álló sorozat harmadik hangversenyét tegnap este hallhatták az érdeklődők. A teltházas koncerten Bach, Liszt, Bozza, Telemann és Mozart dallamai csendültek fel a pápai származású Tóth Judit hegedűművész és kollégái előadásában. Tóth Judit városunkban született és középiskolás koráig élt Pápán. Zenei pályára itteni tanárai inspirálták.
-Két tanáromat kell kiemelnem Pápáról, egyikük a hegedűtanárom, aki akkoriban a zeneiskola igazgatója volt, Kell Zoltán, a másik pedig Édes Lászlóné. A pápai iskola után a győri szakiskolába jártam, aztán elvégeztem a Zeneakadémiát, ezt követően a Danubius vonósnégyesnek voltam az első hegedűse, tanítottam Budapesten, a Zeneművészeti Főiskolán és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, végül Vácon kötöttem ki, és már több mint tíz éve a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolának vagyok a tanára – mesélte magáról a művésznő.
A tegnapi koncertre egykori pedagógusa Édes Lászlóné, Ági néni hívta vissza a városba az előadót, az ő ötlete volt, hogy volt pápai diákként jöjjön el hangversenyt adni, de nem ez volt az első ilyen alkalom, hiszen Ági néni a Bartók Béla Zeneiskola évfordulójára is visszahívta már koncertezni. Tóth Judit ezúttal két kolléganőjével érkezett, Balaskó Mária zongoraművésszel és Sutyinszky Beáta fuvolaművésszel.
-Igyekeztünk mind műfaját tekintve, mind a korokat tekintve változatossá tenni műsorunkat, így barokkal kezdünk, Bach-kal és Telemannal, de lesz romantikus muzsika is Liszttől, klasszikus zene Mozarttól és felcsendül egy modern darab is Bozzától, a múlt századi francia zeneszerzőtől.
A zeneművek szólóban, duó szonátaként és trió szonátaként szólaltak meg a Ferences templomban a hangverseny címének megfelelően. A három művésznő, ha nem is gyakran, de tanári hangversenyeken már játszott együtt a közönségnek. Tóth Judit azt is elmondta, templomban játszani egészen más, mint színpadon vagy koncertteremben, hiszen a templomnak mindenütt van egy segítő akusztikája, mely kitágítja a teret a hallgatóknak és a zenészeknek is.
-Szinte még egy rossz hegedűből is Stradivarit tud csinálni, ha az ember jól játszik rajta, mert annyira segítő az akusztikája – mondta nevetve.
A hangversenyre ezúttal is díjmentes volt a belépés, a koncerten összegyűlt adományokat pedig a Ferences templom felújítására fordítják majd a szervezők. A sorozat következő előadását augusztus 21-én tartják, akkor rézfúvós muzsika csendül fel a templomban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!