Kiállítással zárult Képzőművészeti Szabadegyetem


2011-07-03 20:59:29  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kiállítással zárult Képzőművészeti Szabadegyetem főképe
Tizedik alkalommal indult Képzőművészeti Szabadegyetem, a megyei rajztanárok, alkotók nyári művésztábora, mely hétfőn kezdődött és szombaton zárult. A művésztelepet megelőzően – a tavalyi sikeres kezdeményezést megismételve - a résztvevőket három napos úgynevezett előtábor várta Nagytevelen. A szabadegyetem hallgatói a hagyományokat követve délelőtt műtermi munkán vettek részt a Somogyi József Galériában, délután külső helyszíneken, a város közterein alkottak, a foglalkozásokat pedig szabadidős programok követték. Az egy hetes program idén is kiállítással zárult, melyet ma délelőtt nyitottak meg a Jókai Mór Művelődési Központ emeletén. A tárlaton csendéletek, tájképek, portrék és aktok láthatók – a legjobbak a héten született munkák közül. 
Kocsis Gyula, a tábor szakmai koordinátora a kiállítás megnyitóján egy Leonardo Da Vinci idézettel köszöntötte a megjelenteket.
- Akinek közelében forrás csobog, az nem megy a kútra vízért. Az idézet több jelentéstartalommal bír, én egyet emelnék ki ezek közül. Oly gazdag a város és környéke kultúrkincsekben, hogy nem kell nekünk elmenni máshova, nem kell elmenni a kútra vízért, hiszen a forrás itt van a közelünkben- fogalmazott Kocsis Gyula.
Mivel a Jókai Mór Művelődési Központ felnőttképzési intézmény is, így a szabadegyetem 50 órás továbbképzésnek is minősült, az erről szóló tanúsítványokat szintén a kiállítás megnyitón adta át Kocsis Gyula a művésztelep résztvevőinek.
Borbély Lajos, a szabadegyetem megálmodója idén sajnos betegség miatt nem tudott végig részt venni a táboron, így Lukács Kati és Hersics Klára vették át a képzés vezetését.
A kiállítás megnyitóján a művésztanár tartalmas visszaemlékezésében mesélt a művésztábor kezdeteiről, és az elmúlt tíz év hozományairól. Mint mondta, a művésztelep egy baráti társaság, közös cél vezérli a tagjait, az, hogy a képzőművészetet minél magasabb szintre emeljék a városban, és hogy Pápa legyen a Nyugat-Dunántúl művészeti központja. A művésztelep résztvevői idén már a veszprémi a HEMO-ba is kaptak egy kiállítás-meghívót, így ősszel a táborban folyó munkát, az elkészült alkotásokat a megyeszékhely lakói is megismerhetik - tudtuk meg Borbély Lajostól.
A Képzőművészeti Szabadegyetemen készült alkotásokból álló tárlat egy hónapig tekinthető meg a Jókai Mór Művelődési központban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!