Nagy érdeklődés mellett zajlik a Hegy Napja


2011-07-02 16:19:04  | cikk: mo  | 


Nagy érdeklődés mellett zajlik a Hegy Napja főképe
Izgalmas csatajelenettel, lovas harci bemutatóval és a „Természet ösvénye” hivatalos átadásával, közel 800 látogató kíváncsi tekintete mellett kezdődött a Hegy Napja, vagyis a Hagyományok Hegye Egyesület nyílt napja az Öreghegyen, az egykori lokátorállomáson. A rendezvény a társegyesületek – többek között a Pápai Huszáregyesület, a Hét Csillag Egyesület, a Delta Íjászegyesület és más vidéki hagyományőrző csapatok – közreműködésével, Pápa Város Önkormányzata támogatásával és a Polgárőrség segítségével valósul meg.

A nyitóceremónia a csapatok bevonulásával kezdődött, majd Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője adta át a rendezvényt a megjelenteknek. A kabinetvezető kihangsúlyozta, a Hagyományok Hegye Egyesület által megálmodott tervek összhangban vannak a város turisztikai koncepciójával. Rádi Róbert biztosította a szervezőket arról, hogy a város számára fontos hagyományőrző projektet az önkormányzat a továbbiakban is támogatni fogja.
Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke kiemelte, szervezetük történelmi pillanathoz érkezett. Ma mindaz, amit az egyesület képvisel, egy helyen van. A Hagyományok Hegye azt az utat szeretné járni, melyet őseink is jártak: a történelem, a néprajz és a természet útját. Mindebből kívánnak bemutatni egy nagyobb szeletet a mai napon.

A velünk élő történelem vonatkozásában avarkori harcmódok, lovas és gyalogos bemutatók, avar hétpróba, korabeli fegyverek, viseletek és étkek várják az érdeklődőket. A jurtában, ahol egykor őseink éltek, most kiállítás szemlélteti a korabeli hétköznapokat. S. Perémi Ágota, a Veszprém Megyei Múzeum munkatársa eredeti és rekonstruált avarkori emlékeket hozott a látogatóknak. Négy vitrinben tekinthetők meg mind az avar férfiak, mind a nők viselete, ékszerei, a lószerszámok és a mindennapi élet használati tárgyai.

A néprajzi vonalat kirakodóvásár, kézműves játszóház, nemezelés, népi játékok és gyógyfüvekből készült illóolajok, teák, mézek kóstolása és vására képviseli.

A Hagyományok Hegye koncepciójának harmadik pillére a természet. A természet mindaz, ami körülveszi, magába fogadja a rendezvény látogatóját. A hegy hangulata, a madarak csicsergése, a fák illata közelebbvisz mindannyiunkat a természeti népekhez, őseink szelleméhez. Ha elcsendesedünk néhány percre, végighaladva a „Természet ösvényén” hasonló élményben lehet részünk. Az információs táblák pedig csak segítségünkre lehetnek a hegy közel 100 állat-és növényfajának megismerésében.

A Hagyományok Hegye Egyesület programjai még most is várják az érdeklődőket. Késő délután és este a nap fényét a tűz meleg váltja, a hagyományőrzők 18 óra 15 perckor szerét ejtik a tűzgyújtásnak, majd táncházzal, mulatsággal és népi muzsikával zárul a rendezvény.    

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!