Csapatzászló szalagot adományozott a köztársasági elnök a Bázisrepülőtérnek


2011-07-01 19:41:46  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Csapatzászló szalagot adományozott a köztársasági elnök a Bázisrepülőtérnek főképe
Csapatzászló szalagot adományozott dr. Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtérnek. A szalagot ma délelőtt 10 órakor a Bázisreptér megalakulásának 10. évfordulója alkalmából Orosz Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Honvéd Vezérkar főnök-helyettese kötötte fel a központ csapatzászlajára. A jeles alkalomra ünnepi állományülést rendeztek a laktanyában, melyen részt vett dr. Szarka Gábor, a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériumának kabinetfőnöke, Orosz Zoltán altábornagy, továbbá Keith P. Boone ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka illetve Bocskay László önkormányzati képviselő, a társfegyveres szervezetek, a NAMA és a Boeing cég képviselői.
„A csapatzászló a becsület, a dicsőség, a hősiesség és a bajtársiasság történelmi hagyományokban mélyen gyökerező katonai jelképe, amely a múlt emléke előtt tisztelegve kifejezi egy közösség összetartozását, a szakmai és az emberi kötelékeket. A csapatzászlóra köthető zászlószalag a lelkiismeretesen és magas színvonalon végzett munka elismerésének kitüntető szimbóluma. A személyi állomány szakmai elhivatottságának, a katonai szolgálat során tanúsított helytállásának és színvonalas munkavégzésük elismeréseként 2011. július elsején az alakulat fennállásának 10. évfordulóján zászlószalagot adományozok a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér részére. További munkájukhoz erőt, egészséget kívánok”- írta dr. Schmitt Pál köztársasági elnök a zászlószalag adományozásról szóló okiratában, amelyet az ünnepség elején Domonkos Miklós ezredes felolvasott. 
A levél ismertetése után Orosz Zoltán mondott ünnepi beszédet.
- Ma az önök alakulata került a tiszteletteljes középpontba és ez annál is jelentősebb eredmény, hiszen egy évtizeddel ezelőtt nehéz körülmények között, a megszűnés határáról kellett a legalapvetőbb működési feltételeket újra megteremteniük. Egy nagy múltú, katonai repülőhagyományokkal rendelkező helyőrségbe újra kellett éleszteni egy komoly, összetett feladatrendszert magába foglaló repülőbázis működési feltételeit. 2001. július elsejétől a 47. Pápa Harcászati Repülőezred jogutódjaként új feladatokkal és felelősséggel megalakult a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér.
A Magyar Honvédség Honvéd Vezérkarának főnök-helyettese beszédében kiemelte, a fél évszázados múlt és az újonnan megalakult repülőbázis egy évtizedes tisztességes, elhivatott munkája eredményeként a Pápa Bázisrepülőtér megbecsült és fontos eleme a Honvédség és a repülő alakulatok szervezetének. Az altábornagy kitért a bázisreptér nemzetközi szerepvállalásának jelentőségére is, a Pápán állomásozó tizenkét nemzetet tömörítő SAC C17-es stratégiai légi szállítási programra utalva. Orosz Zoltán úgy fogalmazott, Pápa az elmúlt két évben bebizonyította, jó házigazdája a flottának.
- A katonák számára a csapatzászló az egyik legfontosabb jelkép, ahogy az adományozó okmányban is elhangzott. Ez teszi teljessé a katonai szervezet létezését és tárgyiasítja azt a szellemi és erkölcsi értékközpontot, amely körül megteremtődhet egy közösség. A csapatzászló a katonai becsület, a hősiesség, a dicsőség, a haza védelme iránti feltétlen elkötelezettség szimbóluma, a csapat, az alakulat tagjainak összetartozását jelképezi - mondta az altábornagy a nap jelentőségét hangsúlyozva.
Az ünnepi beszédet követően Orosz Zoltán altábornagy felkötötte a köztársasági elnöki zászlószalagot, majd Domonkos Miklós bázisparancsnok mondott ünnepi beszédet. Az ezredes úgy fogalmazott, a mai napon egy jelentős mérföldkőhöz érkezett a bázisreptér. A parancsnok visszaemlékezett 2001. július elsejére, amikor 210 fővel reménytelen körülmények közt és megfelelő technikai eszközök hiányában alakult meg a 47. Pápa Harcászati Repülőezred jogutódjaként a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér.
- Embert próbáló időszak volt. Tudtuk, ha feladjuk, ha megállunk, ha nem bírjuk, akkor esélyünk sincs a túléléshez. Ekkor fogalmazódott meg a bázis mottója, hitünk a jövő. Ami a változást véglegesen a megújulás felé fordította, az összekovácsolódni vágyó katonaközösségek. Hittünk önmagunkban, hittünk egymásban és hittünk a katonai vezetőkben. Feltámadtunk és ebben a feltámadásban nagyon sok segítséget kaptunk a légierő alakulatainktól - mondta Domonkos Miklós.
A bázisparancsnok beszéde végén azt mondta, egy csapatzászló jelentőségét egy alakulat életében nem lehet elégszer hangsúlyozni.
- Mindaz, ami érték, ott van a zászlóban. Mindaz, amit a zászló jelent, ott van a katonák szívében: bajtársiasság, becsület, elkötelezettség, hazaszeretet, egység. Amikor északon küzdöttünk az árral, amikor Devecserben harcoltunk a vörösiszappal, a zászlót a lelkünkben hordoztuk, magunkban, vigyázva rá, hogy ilyen kivételes pillanatokban kibontsuk, megmutassuk azoknak, akik ránk bízták az új célt.

A beszédeket követően az állomány díszmentben tisztelgett a csapatzászló előtt. A jeles esemény délután családi nappal folytatódott. A Csapatművelődési Otthon különböző sportversenyeknek, táncbemutatóknak és egyéb szórakoztató programoknak adott otthont. A Pápa környéki vadásztársaságok délben vadpörkölttel várták az éhes honvédeket és délután egy C17-es gép is kigurult a pályára, megtekintés céljából.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!