A polgármester válaszolt - Közkívánatra feltettük olvasóink kérdéseit


2011-06-27 06:21:25  | cikk: Tóth Tamara  | 


Az elmúlt napokban hírportálunk üzenőfalán több kérdést is megfogalmaztak olvasóink. A félreértések elkerülése valamint a pletykák tisztázása érdekében megkerestük dr. Áldozó Tamást és feltettük a polgármesternek a közügyekkel kapcsolatos kérdéseket.

Ági: „Mi lesz a régi stranddal?”
i: „Nem Esterházy-műemlék a strand?
Most, hogy a kastély kezd megújulni, a régi stranddal, mint Esterházy-emlékkel lehetne mit kezdeni...”
- Először is, a strand nem Esterházy-műemlék és még csak nem is helyi védelem alatt álló épület, hanem egy olyan állagú építmény, amely a múlt évszázadban használt bauxitbetonból épült. Ebből kifolyólag nagyon súlyos statikai problémái vannak, melyre emlékezhetnek a pápaiak, hiszen, amikor még működött a régi strand, már akkor sem lehetett használni a napozóteraszokat. A strand területe magánterület, tehát a tulajdonosa döntésén múlik az, hogy ott ő milyen fejlesztést hajt végre, egyébként kereskedelmi és/vagy kulturális célokat szolgáló építmény helyezhető el az Általános Szabályozási Terv szerint azon a területen.

!: „A régi strandot helyre kéne hozni, úgy, hogy ott fürödhetnének a szegényebb családok, akik nem tudják megfizetni a jelenlegi fürdő belépőit  ”
- Felmerült az az ötlet is, hogy nem lehetne-e újra üzemeltetni, úgy, hogy felengedik a medencéket? Emellett akár kedvezményesebb árat is kínálhatna, mint a Várkertfürdő.
- Ez a strand az 1930-as években épült, a kornak megfelelő műszaki elvárásoknak eleget téve. Ezek lényegesen különböznek a huszonegyedik század elvárásaitól. Ahhoz, hogy valaki a strandot üzemeltesse, nem elég az, hogy felengedje vízzel a medencéket, mert azt több magyarországi hatóság is megakadályozná. A strand újraindítása például a következő beruházásokat tenné szükségessé: vízforgatókat kellene beépíteni, mert töltő üzemmódban strand ma már nem működhet. Ezek beépítése önmagában már több százmilliós tétel, ezt követően a medencéket csempe borítással kellene ellátni, mert ugye az ma már, hogy kimeszelem, nem működne. Továbbá olyan kiegészítő létesítményeket kéne építeni, mint például az úgynevezett lábmosók. Ha mindezeket a beruházásokat valaki rövid időn belül meg is csinálná, akkor sem hiszem, hogy lényegesen különbözne a belépőjegy ára a mostani fürdő belépőjétől.  
Nyilván a pápaiakban nosztalgikus élmények vannak a hetvenes, nyolcvanas évek emblematikus építményei iránt, mint a Szabadtéri színpad, a régi strand és a Mozi iránt is. Ezek a mi fiatalságunknak, a középiskolás éveinknek voltak olyan helyszínei, ahol valamennyien megfordultunk. A Mozi látogatottsága - amelybe akkor még félre kellett tetetni a jegyet - ma, ha azt mondom, hogy filmenként néhány tucat, akkor nagyon erősen túloztam. Így volt ez a régi strandnál is, ami 2003. augusztus 7-ig üzemelt és akkor már ugyancsak alig-alig látogatták a pápaiak. Én például strand utolsó napján ott voltam. Akkor nagyon sokan eljöttünk, talán még százötvenen is voltunk, mert sokan kimentünk elbúcsúzni a helytől. A Szabadtéri színpadon is látszik, hogy alkalmas rendezvények ellátására, de a fenntartásához hasonló volumenű beruházás kellene.

- Körülbelül 5 évvel ezelőtt zárta be kapuit a régi strand. Azóta hirdeti egy tábla azt, hogy pláza épül a helyére. Miért állnak a munkák már 5 éve?
- Abban a gazdasági helyzetben, amikor ezt a tulajdonos tervezte, akkor ő reális lehetőséget látott arra, hogy oda egy kereskedelmi központ építhető, aztán az engedélyezési eljárás elhúzódása miatt illetve a gazdasági helyzet változása miatt a tulajdonos úgy döntött, hogy ilyen létesítményt nem épít.

- Információink szerint a szomszédok nem egyeztek bele a központ megépítésébe és pereskedés miatt maradt el a komplexum megépítése. Igazak a híresztelések?
- Nem volt per, hanem építési engedélyezési eljárás volt, s ebben az esetben valóban a szomszédoknak biztosít a törvény lehetőséget arra, hogy kifejezzék akár az ellenvéleményüket is. Ez egy olyan eljárási rész, amikor meg kell egyeznie az építőnek és a szomszédoknak a mindenki számára megnyugtató megoldásban.

???: „Azt tudja valaki, hogy csak a Fő tér újul meg, vagy a Böröczky dombtól a Fő utca is a Fő térig? Az is sétáló övezet lesz? A Korvin utcára is ráférne egy felújítás, mert nagy szerepet kap majd a Fő tér elkerülése miatt. Bízom benne a sétálóutcát is rendbe teszik, és nem csúszik az átadás, mert nem nagyon ...”
- Emellett több pápai várja a Kossuth utca rekonstrukcióját is a Fő térhez kapcsolódóan.
- Természetesen az egész város megújul, csak az, aki felelősségteljesen felteszi ezt a kérdést, akkor azt is tudnia kell, hogy a Fő tér projekt 2, 2 milliárd forint és a város eddigi legnagyobb önerőt felhasználó projektje. Természetesen egyszer majd a Kossuth utca, a Kis tér, a Március 15. tér, a Petőfi utca és mindegyik közterület meg fog újulni, csak nem ennek a projektnek a részeként. Amikor a Fő tér projektet eredményesen lezárjuk, akkor két dologra van szükség ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a valóban kívánatos cél, a Kossuth utca irányába. Egyrészt rendelkeznie kell a városnak megfelelő önrésszel ahhoz, hogy belevágjunk egy újabb projektbe, másrészt pedig meg kell, hogy nyíljon olyan fejlesztési forrás, amely nagy támogatási intenzitással a további közterület rendezéseket támogassa. Egyelőre, felelőséggel nem lehet azt megmondani, hogy mikor áll ez így össze.

Ági: „A szállodáról tud valaki valamit, miért nem épül már?”
- A szálloda egy gazdasági társaság által előkészített beruházás, mely projektben az önkormányzatnak és a Várkertfürdőnek semmilyen tulajdonrésze és érdekeltsége nincs. A szállodát építeni tervező cég a Várkertfürdővel szerződést kötött a szálloda telekhez szükséges földterület rendelkezésre bocsájtásáról, és ebben az ügyletben annak a cégnek már volt fizetési kötelezettsége, melynek határidőre eleget is tett. A másik oldalról ez a társaság a Közép-Dunántúli Operatív Programtól 450 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a szálloda építésére. Ez a gazdasági társaság a támogatási szerződést erre az összegre meg is kötötte, azaz igazolta a projekt megvalósításához szükséges további anyagi feltételek meglétét. A projekt vezetője arról tájékoztatta a Várkertfürdőt, hogy az előkészületek haladnak és hamarosan megkezdi a szálloda építését.

- Június 20-án ült össze az Ásatási Bizottság, mely a Fő téri ásatások engedélyének kiadásáról döntött. Milyen döntést hozott az országos szervezet?
- Július 4-én, hétfőn kezdődnek illetve folytatódnak a Fő téren az ásatások.

- Ez azt is jelenti, hogy a Fő teret teljesen lezárják a forgalom elől?
- Igen. A kivitelező pontos tervekkel rendelkezik arról, hogy milyen forgalmat tud biztosítani. Ennek megfelelően a szükséges tájékoztatást is meg fogjuk tartani, fő szabályként egyelőre azt tudom mondani, hogy július 4-ével a közlekedés a Fő téren meg fog szűnni. Ez nagyon sok mindent érint, többek között a tömegközlekedés átszervezését is.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!