Pápa környéki települések is megtalálhatóak az ászári Mini-Skanzenben


2011-06-26 19:47:42  | cikk: Tóth Tamara  | 


Pápa környéki települések is megtalálhatóak az ászári Mini-Skanzenben főképe
Június 24-én, pénteken délelőtt adták át a kisbéri tó partján a Mini-Magyarország Makettparkot és az ászári Mini-Skanzent, ezzel zárult le a Kisbéri Kistérségi Társulás 380 millió forint értékű turisztikai fejlesztési projektje. A projekt részeként Ászár központjában a Mini-Skanzen 22 épület kicsinyített másával mutatja be a Dunántúl népi építészetét közel 1500 négyzetméteres zöld területen, ahol lakóházak mellett szélmalom, kocsma, középkori vár, kovácsműhely és középkori templom kicsinyített mása is helyet kapott.
- Az átadó ünnepségre városunkat is meghívták, mivel a Mini-Skanzenben több Pápa környékéről származó lakóház is helyet kapott; egy tapolcafői ház - amelyről kiderítettük, a régi káposztáskerttel, mai játszótérrel szemben található - valamint két pápakovácsi, egy nagyalásonyi és egy ugodi lakóház kicsinyített makettje épült meg - tudtuk meg Unger Tamástól.
Az alpolgármester - saját bevallása - szerint nagyon élethűek lettek az épületek.
- Tényleg olyan, mintha a kicsinyített házba néznénk be, hiszen az ablakokon függöny lóg és a szobák is életszerűen vannak berendezve. Körülbelül egy méter magasak az épületek és lehet köztük sétálni is. A látványosság egész évben látogatható. Győr-Moson-Sopron megye illetve Veszprém megye településeiből gyűjtötték össze a nagyobb városokhoz közeli nádfedeles, zsúptetős, fazsindelyes, hagyományos tetőkkel ellátott épületeket - mondta el kérdésünkre Unger Tamás.
Hogy miért pont ezeket az épületeket választották ki, azt az alpolgármester sem tudta megválaszolni, mindenesetre nagy büszkeséggel tölti el az ember szívét a tudat, hogy mások a pápai kistérségben megörökítendő példákat találnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!