Új parancsnok áll a Nehéz Légiszállító Ezred élén


2011-06-17 17:24:51  | cikk: mo  | 


Új parancsnok áll a Nehéz Légiszállító Ezred élén főképe
A pápai bázisrepülőtérre települt, 12 nemzetet magába foglaló Nehéz Légiszállító Ezrednél (HAW) – fennállása során először – parancsnokváltási ceremóniát tartottak ma délelőtt. John Zazworsky korábbi parancsnok és helyettese Fredrik Hedén 2009 júliusától látták el feladataikat. A HAW-nál a parancsnokságot Keith P. Boone vette át, míg Fredrik Hedént Frank Rombouts váltotta parancsnokhelyettesi pozíciójában.

A parancsnokváltási ceremónián Mark O. Schissler, a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) elnöke történelmi eseménynek nevezte a többnemzetiségi flotta életében történt parancsnokváltási ceremóniát. A program jelentősége a nemzetköziségében rejlik, hiszen 12 ország (Bulgária, Észtország, Finnország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Svédország, Amerikai Egyesület Államok) működik együtt – fogalmazott a SAC elnöke. 

Az elmúlt két és fél évben a HAW parancsnoki feladatait John Zazworsky ezredes látta el. A korábbi parancsnok meghatottan emlékezett vissza az eltelt időszakra, majd ünnepélyes keretek között adta át utódának, Keith P. Boone ezredesnek az ezred zászlaját. 

Az Amerikai Egyesült Államok Légierő ezredese az utóbbi időben New Jersey államban parancsnokhelyettesként teljesített szolgálatot egy alakulatnál, amely speciális csapatokat biztosít, melyek bővítik a légi mobilitás infrastruktúráját. Boone ezredes egy több mint 4100 repült órával rendelkező, tapasztalt hajózó parancsnok, aki számtalan éles feladat-végrehajtás során repült C130-as és C17-es típusú repülőgépekkel. Az új parancsnok azt hangsúlyozta, törekedni fognak arra, hogy a meglévő eszközeiket minél hatékonyabban használják fel és adott estben újakat szerezzenek be . Így biztosítva azt, hogy a többnemzetiségi együttműködésben rejlő összes lehetőséget kiaknázzák – tette hozzá a HAW új parancsnoka. 

John Zazworsky elégedetten távozhat pozíciójából. Domonkos Miklós, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka szerint az ezredes legfőbb céljait, hogy a 12 nemzet katonáiból egységes csapatot kovácsoljon, elérte.
- Történelmet írtunk valamennyien. Az ezred, a repülőtér és természetesen a város olyan közös együttműködést produkált, amely egyedülálló mind a mai napig – fogalmazott Domonkos Miklós. 
A Nehéz Légiszállító Ezred további fejlődését illetően Mark O. Schissler kérdésünkre elmondta, tervezik egy újabb hangár építését illetve egy rakodó épület kialakítását.

Képek:

A Stratégiai Légiszállítási Képesség-program (Strategic Airlift Capability - SAC) egy 12 nemzetet tömörítő együttműködés Bulgária, Észtország, Finnország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Svédország és az Amerikai Egyesült Államok részvételével. A Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing - HAW) a pápai bázisrepülőtérről látja el feladatait.

Az első Boeing C-17 Globemaster III típusú szállító repülőgép 2009. júliusában állt szolgálatba. Azóta a HAW több mint 4,200 repült órával, mintegy 9.500 tonna szállítmány és 9.000 utas biztonságos célterületre juttatásával a háta mögött missziói során hat kontinenst érintve eljutott többek között Haitira, Afganisztánba, Pakisztánba, Dél-Afrikába, valamint számos európai országba is.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!