Agrárfórum az AKG változásokról


2011-06-16 19:41:01  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Agrárfórum az AKG változásokról főképe
A Veszprém Megyei Agrárkamara tartott ma délután fórumot a pápai és a környékbeli gazdálkodók számára az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatásról és a tejágazat támogatási kérelmének bemutatásáról. Az összejövetelnek a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tagintézménye (volt Mező) adott otthont.
Téli Róbert, a Veszprém Megyei Agrárkamara titkára beszámolt a közel 2 éve igénybe vett támogatási tapasztalatokról, vizsgálatokról. Mint mondta, a támogatásra túljelentkezés volt. A gazdálkodókat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellenőrzi, s az eddigi tapasztalatok szerint az előírásokat betartják, próbálnak a vállalt kötelezettségeknek eleget tenni és ennek megfelelően dolgozni. Nehézséget jelent a gazdálkodók számára az új információkkal való feltöltődés, ezért is tartják ezeket a fórumokat, ahol kérdéseket tehetnek fel a szakembereknek.
-  A gazdálkodók extenzifikáltabb termelést vállalnak bizonyos környezetgazdálkodási előírások megtartásával. A célprogramok különböző támogatási összeggel járnak. Az öt éves támogatás célja, hogy a többletkötelezettség vállalással járó költségeket, illetve az ezzel együtt járó jövedelemkiesést kompenzálják. A támogatási időszak első része 2009-ben indult és 2010 augusztusával zárult le, de ezen kívül még négy támogatási év áll a gazdálkodók rendelkezésére, melyben a támogatási összeg kifizetését évente igényelhetik.
A változások az AKG minimum követelményekkel és a kölcsönös megfeleltetés előírásaival kapcsolatosak. A gazdálkodóknak a növényvédelmi szerek göngyölegeinek elhelyezésére és azok visszagyűjtésére kell figyelniük. A mai rendezvényen a területméréssel, a gazdálkodási napló kitöltésével kapcsolatos elvárásokról és előírásokról, a másodvetésről és azon adminisztratív előírásokról esett szó, amelyeket a gazdálkodóknak szükséges vezetniük - hangsúlyozta a titkár.
Sztahura Erzsébet, a Magyar Agrárkamara szakértője az AKG aktuális változásairól tartott előadást, melyben kitért a célprogramokra, a területazonosítási kérelem benyújtására, az egyéb támogatási kérelmekre, az eszközbeszerzési intézkedésekre és a támogatás igénybevételek feltételeire is.
Téli Róbert végül rövid agrárágazati előadásban ismertette a tejágazat jelenlegi támogatási kérelmének bemutatását. Az állatjóléti intézkedések mellett a különleges tejtámogatásokról esett szó a fórumon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!