Az idős asszony pénzét akarták – pár órán belül rendőrkézre kerültek


2011-06-16 07:44:07  | cikk: HuHa  | 


Az idős asszony pénzét akarták – pár órán belül rendőrkézre kerültek főképe
A szakszerű és gyors nyomozás eredményeképpen hét órán belül rendőrkézre kerültek azok a tettesek, akik egy Pápa környéki faluban egy idős asszony pénzét akarták elrabolni. A bűncselekmény e hónap elején történt, azóta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak. Az ügy részleteiről Potháczki Zsolt rendőr hadnagy, a Pápai Rendőrkapitányság nyomozó alosztályvezetője tájékoztatta hírportálunkat.
-Június 3-án, 11 óra 30 körüli időben a kapitányság illetékességi területéhez tartozó faluban két elkövető a hátsó kerten keresztül hatolt be az idős asszony udvarába, a nyitott ajtón át a házba jutottak és megpróbálták ellopni a sértett pénzét – idézte fel az eseményeket a rendőrhadnagy. A 75 éves nénit - aki mozgásában korlátozott és csak járókerettel tud közlekedni - a konyhában találták, az ajtó melletti ágyon pihent.
-Az egyik elkövető elektromos sokkolót nyomott a néni testéhez, de a készülék nem működött, ezért egy pokrócot dobott a sértett fejére és megpróbálta lefogni. A dulakodás közben mindketten földre kerültek, a tettes többször is megütötte az idős asszonyt, hogy elhallgattassa kiabálását. Mindeközben a másik betolakodó a szomszédos szobában készpénz után kutatott, mivel azonban a sértett ellenállását nem sikerült megtörni, a tettesek felhagytak cselekményükkel és a hátsó udvar irányába elszaladtak a helyszínről.
A rendőrség értesítése után a pápai kapitányság emberei azonnal a helyszínre vonultak, a helyszíni szemle, az adatgyűjtés és a tanúkihallgatások eredményre vezettek, gyorsan körvonalazódott az elkövetők személye és egy piros Opel Astra típusú gépkocsi. A rendőrök a feltételezett tettesek keresésére indultak és hamarosan – egy közeli faluban – rájuk találtak. A részben ismert rendszám alapján igazoltattak három személyt, akik egy piros Opellel éppen megérkeztek egy házhoz. A három személyből kettőre illett a szemtanúk személyleírása, és mint kiderült a harmadik személy valamint akihez megérkeztek is részese volt a bűncselekménynek.
-A négy személyt a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanújával előállítottuk a rendőrkapitányságon, ahol előbb tagadták a cselekmény elkövetését, majd beismerő vallomást tettek. Mint kiderült, az egyik személy sofőrként vett részt a bűncselekményben, ő és társa figyelték a helyszínt míg a másik két tettes bement az idős asszonyhoz. A tettesek elfogásukkor kábítószer hatása alatt álltak, egyiküknél több féle kábítószert is találtunk, melyet lefoglaltunk - mondta el Potháczki Zsolt.
A rendőrök munkáját segítette az a szemtanú, aki látta a két elkövetőt a sértett háza előtt elsétálni, és pontos személyleírást tudott adni róluk. Az ügy pikantériája, hogy a tettesek nem véletlenszerűen választottak célpontot, pontosan tudták hová és miért mennek. Az egyik elkövető barátnője ugyanis az idős néni unokája, ő mondta el a tetteseknek, hogy nagymamája háromszáz-ötvenezer forintot tart otthon, amit elhunyt férje síremlékének elkészíttetésére gyűjtögetett. Az elkövetők azt is tudták, hol kell keresni a pénzt, ám a kutakodó hiába túrta fel a fiókot – vélhetően idegességében - nem lelt rá, pedig a pénz ott lapult az átforgatott borítékok egyikében. A nyomozás során az is kiderült, a tettesek két nappal korábban – éjszaka - már megpróbáltak bejutni az idős nénihez, megfeszegették a nyílászárókat és nyomaikat ott hagyták a ház falán, ám ekkor sem fejezték be a cselekményt. A jármű átkutatása során a rendőrök megtalálták a feszítővasat, több késre bukkantak és előkerült az elektromos sokkoló is.
-A tetteseket csoportosan elkövetett rablás bűntett kísérletével gyanúsítjuk és kábítószerrel való visszaélés bűncselekménye miatt is felelősségre vonjuk. A sofőrrel szemben pedig eljárást folytatunk gépjárművezetés bódult állapotban bűncselekmény miatt is. A gyanúsítottak 5-10 év közötti szabadságvesztésre számíthatnak – tájékoztatott az alosztályvezető. Az elkövetők közül hárman a sértett falujához közeli településen laknak, egyikük pedig pápai illetőségű. Valamennyien fiatalok: 18-24 év közötti férfiak. A négy tettes közül három büntetlen előéletű, negyedik társuk már korábban is állt bíróság előtt kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt. Valamennyien előzetes letartóztatásban vannak, a tippet adó unoka szerepét még vizsgálják.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!