Amit az érelmeszesedésről tudni kell


2009-11-14 08:02:48  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Amit az érelmeszesedésről tudni kell főképe
Dr. Benedek András adjunktus, Amit az érelmeszesedésről tudni kell címmel tartott előadást ma 17 órától a Pápai Szegfű Klubban, a Pedagógus Művelődési Házban (PED MH). A sebész stádiumonként elemezte az érelmeszesedés betegséget, a kialakulásától a kezeléséig. Kitért a megelőzésére, a helyes étrendre és a rendszeres mozgásra, az aktív sétára. Az adjunktus elmondta azt is, hogy az orvostudomány megfigyelése alapján egyes betegségek kapcsolódnak egymáshoz, egymásra épülnek. Erre példaként statuálta a cukorbetegséget, mely előbb vagy utóbb érszűkülethez vezet, illetve a magas vérnyomás az agyvérzés kiváltója. Az érszűkületes betegeknél kétszer nagyobb az esély a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére, késői felismerése akár amputációhoz is vezethet. A doktor előadásában gyakran hivatkozott az ÉRV programra (EReink Védelmében). Előadásában ismertette az adjunktus, hogy hogyan is zajlik egy szűrővizsgálat, boka/kar indexmérést, melynek segítségével gyorsan és fájdalommentesen diagnosztizálható az érszűkület.
A keringési rendellenességek - gyakoriságuknál fogva - hazánkban népbetegségnek számítanak, közel tízmilliós lakosságunk kb. ötven százaléka szenved valamilyen érrendszeri megbetegedésben, az érszűkület pedig a felnőtt lakosság közel húsz százalékát érinti. Az érszűkület kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. A legfontosabbak ezek közül: dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség. Bár kisebb mértékben, de ugyancsak veszélyes: a túlsúly, a mozgáshiány, az öröklött tényezők és a stressz.
A Pápai Szegfű Klub soron következő programja a gyermekekről és a gyermekeknek szól, hiszen december 7-én Mikulás napot tartatnak a Pedagógus Művelődési Házban. Majd ugyanitt december 28-án, a Karácsonyt és az Új évet köszöntik a klub tagjai.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!