Városi Pedagógus Nap - Pro Publicot kapott Schmidt Dezsőné és Gruber Marianna


2011-06-06 20:17:38  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Városi Pedagógus Nap - Pro Publicot kapott Schmidt Dezsőné és Gruber Marianna főképe
Pápa Város Önkormányzata rövid műsorral köszöntötte ma délután a városban tanító pedagógusokat a Pedagógus Nap alkalmából. A rendezvénynek a Munkácsy Mihály Általános Iskola új aulája adott otthont.
„Évről évre romlik a gyerekanyag, romlik a gyerekanyag, ebadta!”- hangzott el az ünnepi műsorban. A Weöres Sándor Általános Iskola diákjai Békés Márta Iskolabolygó című könyvéből versrészleteket játszottak el, a színjáték a pedagógusok egyre nehezebb oktató, nevelő munkájára hívta fel a figyelmet.
Dr. Áldozó Tamás ünnepi köszöntőjét azzal kezdte, kevés állandó párosítás van a világban.
- A tanító és a tanítvány párosa állandó, s miközben ez a páros végigkíséri az emberiség történelmét, azért tudott fennmaradni, mert folyamatosan jó válaszokat tudott adni a változatosság kihívásaira - ezekkel a szavakkal méltatta a pedagógus munkát a polgármester.
Dr. Áldozó Tamás köszöntőjében kiemelte, a város az elmúlt két évben közel 2 milliárd forintot költött el a közoktatási intézményeire és a rendszerváltás óta eltelt időszakban jelentős változások mentek végbe az oktatási rendszerben is. Az ünnepi köszöntés után a kitüntetések átadása következett.
Pápa Város polgármestere a Türr István Gimnázium és Kollégium vezetőjeként végzett kiemelkedő tevékenysége, valamint Pápa város közéletében betöltött szerepe elismeréseként Pro Publico díjat adományozott Gruber Marianna részére.
Pro Publico kitüntető díjat adományozott a polgármester Schmidt Dezsőnének is, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola vezetőjeként végzett kiemelkedő tevékenységéért és a város közéletében betöltött szerepe elismeréseként.
Schmidt Dezsőné 1973-ban szerezte meg tanítói diplomáját a Győri Tanítóképző Főiskolán. Két év csóti tanítói tevékenysége után került az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola jogelőd intézményébe, ahol kezdetben mint napközis nevelő, majd tanító dolgozott. 1982-től kezdődően közel három évtizeden keresztül az intézmény igazgatója volt. Pedagógiai tevékenységéért 1980-ban megkapta az Oktatási Miniszter Dicsérő Oklevelét, majd 1988-ban a Művelődési Minisztérium Kiváló Munkáért kitüntető díjban részesítette. 
Az ünnepség után kérdésünkre elmondta, nagyon meglepődött a kitüntetésen, és kimondhatatlanul örül neki, mivel nem számított rá, többször is a könnyeivel küszködött miközben a méltatását olvasták.
Erzsi néni hosszú pályafutása alatt nagyon meghatározó élményként emlékezett vissza az Erkelbe való bekerülésére, később az igazgatói kinevezésére, az iskola összevonására, megújulására, majd átszervezésére. Saját bevallása szerint a tanítás azonban mindig közelebb állt a szívéhez, mint az igazgatás.
- Pár év kivételével megadatott az az öröm, hogy az alsó tagozatban éneket taníthattam nem tagozatos osztályban, ahol sok szép eredményt értünk el, hiszen tudtuk érvényesíteni a kodályi eszmét, hogy mindenkit meg lehet tanítani a zenére. Mindenki, aki pedagógus, azért lesz pedagógus, hogy taníthasson és nem azért, hogy igazgató legyen - vallja Erzsi néni.
Schmidt Dezsőné olyan vezetője volt az iskolának, aki az állandó változások, átalakítások mellett egy stabil nevelői gárdát alakított ki. Határozottságával, demokratikus vezetési stílusával méltán érdemelte ki a nevelőtestület és a szülők bizalmát, tiszteletét.
Schmidt Dezsőné elkötelezettsége az emelt szintű ének-zeneoktatás, az iskolában működő énekkarok, zenekar, néptáncoktatás iránt olyan értékeket teremtett, melyek a mai napig meghatározóak az iskolában. Igényességét, a zene iránti szeretetét növendékei, gyermekei és unokái viszik tovább. Aktívan részt vett és a mai napig is részt vesz a város kulturális és zenei életében, pedagógus pályafutása és közéleti tevékenysége példaértékű az elkövetkezendő generációk számára.
A műsor a Pedagógus szolgálati emlékérmek kiosztásával zárult. Emlékérmet kapott Sághy Lászlóné az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolából, Fehér Ferenc, Hernádi Tamásné és Horváth Lászlóné a Tarczy Lajos Általános Iskolából, Koys János, Molnár Béláné, Németh Kálmán, Szabó László, Tóth Gabriella és Tóth Károly az Acsády Ignác Szakképző Iskolából valamint Bátyay Gyula, a Türr István Gimnázium és Kollégium pedagógusa.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!