Arany minősítéssel a Kistérségi Gálaműsoron


2011-06-05 18:31:19  | cikk: HuHa  | 


Arany minősítéssel a Kistérségi Gálaműsoron főképe
Zenés-táncos produkció várta ma kora délután az érdeklődőket a Bajvívó téren felállított sátor színpadán. A különböző művészeti ágakat felvonultató színes műsorban azok a csoportok és előadók léptek színpadra, akik a januári IV. Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztiválon arany minősítést kaptak. A minősítő fesztivált a Jókai Mór Művelődési Központ szervezte meg az év elején 25 éves jubileumi programsorozata keretében. Az egész napos rendezvényen Pápáról és a kistérségből érkezett egyesületek, csoportok és egyéni fellépők mérettették meg magukat, közel hetvenen. A minősítést szakértő zsűri végezte, arany, ezüst és bronz fokozattal jutalmazva a szereplőket. Most a Játékfesztiválon az arany minősítést szerzett előadók kaptak lehetőséget műsoruk bemutatására.
-Közel húsz fellépőnk van – mondta el Szanyiné Csepregi Ilona művelődésszervező. -  Ők valamennyien arany minősítést kaptak a januári kistérségi fesztiválon. Különböző műfajú ének produkciókat, tánc bemutatókat, verset hallhat a közönség ma délután. A program meglepetés fellépője pedig az a két holland kislány, akik a Tarczy Lajos Általános Iskola kéttannyelvű tagozatára járnak és magyar illetve holland dalokat adnak elő.
A meglepetés nagyon jól sikerült, a két bájos kislány enyhe akcentusával gyönyörűen adta elő többek között a „De jó a dió, fütyül a rigó” kezdetű dalt, rövid műsorukat hangos tapssal jutalmazta a közönség. Az aranyminősítésű fellépők között volt a mezőlaki Parolás Kulturális Egyesület, tagjai néptánc bemutatóval szórakoztatták a megjelenteket.
-Csoportunk tavaly januárban kezdett el dolgozni és egy év elteltével azt gondoltuk, hogy tanultunk már annyit, hogy megmutassuk magunkat a Kistérségi Amatőr Fesztiválon. Lehet, hogy ez merész lépés volt, de arany minősítést szereztünk és így eljöhettünk a Játékfesztiválra, erre a fellépésre. Itt már bővített műsort láthat a közönség, hiszen azóta is tanultunk új táncokat – mesélte Csillagné Bíró Katalin, az egyesület vezetője.
A mezőlaki tánccsoport az arany minősítést kapott sárközi táncával nyitotta műsorát, majd kalocsai tánc, mezőségi tánc és egy új produkció, a moldvai koreográfia következett, végül pedig szatmári asszonycsárdással zárták a bemutatót. A műsorban felnőttek és gyermekek egyaránt helyet kaptak.
-Úgy indult, hogy a kislányok elkísérték anyukájukat a próbákra, aztán mikor megunták az egyhelyben ülést felálltak és elkezdtek velünk együtt táncolni. Így alakult ki ez a vegyes csoportszerkezet.
Az egyesület szívesen lép fel falunapokon, de meghívást kaptak a badacsonyi fesztivál zárónapi műsorára is, következő fellépésük – az egyesület gálaműsora - pedig Mezőlakon lesz június 12-én. Csillagné Bíró Katalin lelkesen vezeti a csoportot és fontosnak tartja, hogy legyen ilyen közösség egy-egy településen.
-Nagyon jó, hogy az asszonyok így összeálltak, hiszen az egész családot húzzák magukkal. Mert ha az asszony nincs a tűzhely mellett, akkor bizony kísérni kell, bárhová is megy – mondta nevetve.
Ugyancsak egy település közösségét képviseli a Nyárádi Dalárda, amely szintén arany minősítést szerzett a januári fesztiválon. A két éve alakult, asszonyokból és férfiakból álló 14 fős csoport akkor népdalválogatással mutatkozott be a zsűri előtt, a Játékfesztiválra pedig örökzöld dalokkal készültek.
- A mai műsorban először keringőket, aztán pedig operett részleteket adunk elő harmonika kísérettel, de más műfajokban is szívesen kipróbáljuk magunkat, két héttel ezelőtt például a nyárádi református templomban egyházi dalokat énekeltünk – mondta el Németh Sándor, a csoport szakmai vezetője. A Nyárádi Dalárda műsora dalra késztette a közönséget is, hiszen olyan ismerős dallamok csendültek fel előadásukban, mint az „Álom, álom”, a „Meseautó”, és a „Túl az óperencián” című keringő.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!