A képzőművészet Liszt Ferenc korában


2011-06-03 06:23:56  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A képzőművészet Liszt Ferenc korában  főképe
Molnár Lajos a magyar képzőművészetről tartott előadást a Jókai Kör tagjainak a Somogyi József Galériában. A művésztanár egész pontosan a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze, Liszt Ferenc korát mutatta be a magyar képzőművészeten át.
-  A 19. század a polgári demokratikus forradalmaknak és a modern nemzetállamok kialakulásának a kora. A meghatározó szellemi és művészeti irány pedig a romantika és a realizmus volt. Az európai képzőművészet minden fontos stílustörekvése jelen volt ebben az időszakban hazánkban is. A képzőművészet fogalma mindazon művészeti ágakat felöleli, melyek eredményét nézni, látni lehet és célja nem mindig valamely konkrét, használati funkció kihasználása, nem fontos számára művének használhatósága. A művészettörténészek az európai újkorhoz és középkorhoz különböző korstílusokat is társítottak. Ennek megfelelően úgynevezett stílustörténeti korszakok váltak elkülöníthetővé, és hogy mindezekbe egy kis betekintést nyerjünk Molnár Lajos grafikus, festőművész, író, könyvszerkesztő és igazgatótanácsunk bölcselkedő tagja fog segíteni - mondta bevezetőjében Válint Magdolna, a Jókai Kör titkára.
Molnár Lajos előadásában a kor híres festőit, szobrászait, mint idősebb Markó Károly, Barabás Miklós, Székely Bertalan munkásságát, alkotásaikat és a kor jellegzetes irányzatait részletesen ismertette. A kezdeti korszakot az akadémizmus határozta meg, amely elősegítette a polgári fejlődést és a klasszicizmus kialakulását - derült ki a művész előadásából.
- A művészek visszatértek az ókori formavilághoz, de alkotásaik tartalmunkban már magukban hordozták a felvilágosodás szabadságeszményét, tulajdonképpen ez volt a magyar képzőművészet kezdeti korának, az 1820-as évek elején az eszmei tartalma. Innen indult a mondanivalója is, úgy, hogy kapcsolódott a magyar tájhoz, a magyar történelemhez, az életképek például a magyar emberek hétköznapi megjelenéseit ábrázolták - hangzott el az előadáson.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!