Az elmúlt évet értékelték a Refi művészetis tanárai


2011-06-02 17:04:39  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Az elmúlt évet értékelték a Refi művészetis tanárai főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája művészetis tanulóinak valamint a Tánc- Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek munkáiból egy közös év végi kiállítás nyílik ma a Gimnázium dísztermében. Ott jártunkkor épp a kiállítás elrendezésén munkálkodtak az oktatók és a diákok.
Kerpel Péter művésztanár a grafika, festés szakos csoport egész évi munkáját nagyon tanulságosnak értékelte. Mint mondta, a tanulópénzt meg kellett fizetni, de nagy örömet okozott a tehetséges gyerekek látványos fejlődése.
– A 32 fős művészetis osztályból 15 fiatal tartozik hozzám, akik grafikát és festést is tanultak. Sokat fejlődtek, sokkal fegyelmezettebbek, jobban koncentrálnak a munkára és szófogadóan végzik a munkát a szakmai elvárásnak megfelelően. Ebben az évben elsősorban a tárgyábrázolás volt a feladat, melynek alapja a kockológia volt, vonalasan, tónusosan, festve, szénnel, tollal, tehát mindenféle technikával készültek a munkák. A festésben is az alap geometriai formák ábrázolása volt idén a feladat, ezen kívül klasszikus festők, mint például Raffaello műveiből kellett részleteket ábrázolnia a diákoknak monochromban illetve színesen. Alapvetően az ezt kiegészítő tanulmányrajz-készítés volt a művészi rajznál a feladat, a szakgrafikánál pedig megpróbálhatták a diákok a linómetszést és papírnyomatokat is készítettek. Ezt szeretném a nyári táborban folytatni.
Kerpel Péter szerint a diákok értékelése nagyon fontos. Év végén a képzős tanárok a rajz érettséginek megfelelően értékelik a diákok éves munkáját egy szakmai elbeszélgetés során, az azt követő kiállításra pedig a diákok legjobb munkáiból válogatnak.
A szakközepes képzés kötelező, záróeleme a nyári tábor. A szakközepes diákok csak akkor végezték el hivatalosan az adott évet és bizonyítványt is csak akkor kaphatnak, ha részt vettek az iskolai nyári alkotó táborban - tudtuk meg Kerpel Pétertől.
Pesei Petra művésztanár a Refi képzőművészetis osztályából 16 tanulót tanít a gimnázium berkeiben, a Tánc-Láncban pedig a pápai csoportban 12 gyerekkel, Nagyalásonyban két csoportban, 35 fővel és Nyárádon 20 gyermekkel foglalkozik.
– A tánc-láncosokkal inkább a kézműves foglalkozásokra helyeztem nagy hangsúlyt. Tarsolylemezt készítettünk, varrtunk, fontunk, gipszöntéseket csináltunk a gyerekekkel, tehát inkább vegyes technikákat alkalmaztunk. Év közben mindig kicsit megijedek, hogy nem lesz elég munkánk, de amikor így egyben látom a kiállítást, akkor mindig elégedettség tölt el, ez az év is sikeresen zárul - értékelte a művésztanár tanítványai munkáját.
A két különálló intézmény év végi kiállításának összevonása egy nem titkolt célt kíván elérni, hiszen a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája továbblépési lehetőség lehet a Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek, így a kiállítás mintegy szemléltető eszköz, hova lehet eljutni a rajzképzéssel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!