Bokrétaünnep a Várkertfürdőben – a csúszdatorony elérte legmagasabb pontját


2011-05-31 21:41:28  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Bokrétaünnep a Várkertfürdőben – a csúszdatorony elérte legmagasabb pontját főképe
Mint ismeretes három új strandmedencével, három óriás csúszdával és 1500 m2-es gyógyászati központtal bővül a Várkertfürdő az idei esztendőben. Az 1 milliárd 71 millió forintos beruházás az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt keretében zajlik és ez év novemberében zárul. A strand területén zajló építkezések az ütemtervnek megfelelően haladnak, a „Nagy tappancs” gyermekmedence átadásra kész, az új csúszdatorony építménye pedig elérte a legmagasabb pontot. Ez alkalomból bokrétaünnepet és sajtótájékoztatót tartott a Várkertfürdő ma délután.
– A jelenlegi fejlesztésünk minden eddiginél nagyobb léptékű, hiszen a Várkertfürdő vízfelülete csaknem megduplázódik, három új medencével és három új csúszdával bővül a strand, a gyógyászati központ pedig a jelenleginél ötször nagyobb lesz – mondta a sajtótájékoztatón Kovács Antal, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki kiemelte, a beruházás munkahelyteremtéssel is jár, hiszen az új létesítmények 25 fő számára kínálnak munkalehetőséget. A sajtótájékoztató alatt is folyt a munka az építési területen, a csúszdatoronynál éppen a csúszdatesteket szerelték össze és a lépcsőfeljárót betonozták a kivitelezők. Az egyes csúszdaelemekről Pálffy Marcell, a kivitelező Amnon Polska projektmenedzsere tartott tájékoztatót.
-Ez a beruházás újdonságot is jelent az eddigi magyarországi munkáinkhoz képest, hiszen az 1400 mm átmérőjű, narancssárga csúszda alkalmas arra, hogy gumicsónakkal, akár két személy egyszerre is lecsússzon rajta. - A projektvezető elmondta azt is, az alkalmazott új technológiának köszönhetően a vízszintes illesztéseket kiiktatták a csúszdatesteken, ez növeli a biztonságot és a csúszás élményét.
Az átadás sorrendjében egyébként első a 200 m2 vízfelületű „Nagy tappancs” medence lesz, melyet június 11-én vehetnek birtokba a gyerekek, ezt követi majd az új csúszdatorony, melyet június végén adnak át a strandolóknak. A három csúszdát tartalmazó strandelem, legmagasabb csúszdája 13 m magasról indul, 73 m hosszú és 18 %-os átlagos lejtésű. Az anakonda+kamikaze csúszda indítószintje 10 m magasan lesz, lejtése változóan meredek és 55 m csúszás után repíti a vízbe a fürdőzőt. A harmadik csúszda különlegessége – ahogy Pálffy Marcell is kiemelte -, hogy csaknem 90 m hosszú, átmérője pedig 140 cm, így nagyméretű úszógumin akár ketten is lecsúszhatnak rajta egyszerre. A beruházás keretében megépülő nagy strandmedence a fejlesztés legnagyobb kihívást jelentő eleme, hiszen 1000 m2-es vízfelülete önmagában is monumentális, többfunkciós kialakítása pedig teljesen egyedivé teszi. A medence különlegessége – a nemzetközi szabványoknak megfelelő - ugrótorony, ahol 2,7 m és 4,5 m magasról csobbanhatnak a 4 m mély vízbe a vendégek. A medence 50 m-es hossza alkalmassá teszi versenyúszásra, helyet kapott benne egy strandvízilabda pálya, strandröplabda pálya valamint pezsgőágyak, hidromasszázs elemek és pezsgőfürdő. A nagy strandmedencének május közepén fejeződtek be a betonozási munkálatai, azóta megtörtént a vízpróba és megkezdődött a medence burkolása, valamint a körülötte lévő terület rendezése, így július végén ezt is átadják a vendégeknek használatra. Az egyes medencék eddig elkészült építési munkálatairól a Vemév-Szer Kft., a generálkivitelező cég létesítményfelelőse számolt be a sajtó képviselőinek.
Az új gyógyászati központ - az egy milliárdos beruházás másik részéből megvalósuló épület - az eddigi gyógyszolgáltatások jelentős bővülését eredményezi. A „Pápai gyógyvíz” alkalmazásával elsősorban a mozgásszervi és reumatológiai betegségben szenvedők találnak gyógyulásra, de az új szolgáltatásokkal várják a stresszoldásért érkezőket is. A legkorszerűbb technológiával felszerelt, kétszintes épületben súly-, torna- és pihenőmedencét, reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs egységet, orvosi rendelőket, tornatermet, fogorvosi rendelőt alakítanak ki, a szolgáltatások között megtalálható az orvosi masszázs, balneoterápia, elektroterápia, parafangó és sóbarlang is. A gyógyászati központ épületének kivitelezése is az ütemtervnek megfelelően halad, eszerint ősz végén nyitja meg kapuit. A sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere üdvözölte a beruházást és annak ütemterv szerinti haladását.
-Mindig, de különösen most jó pápai városvezetőnek lenni, mert akár a korábbi polgármesternek, akár nekem gyakran van alkalmunk folyamatban lévő nagy beruházásokról - a város jövőjét meghatározó beruházásokról - számot adni. Több mint öt milliárd forint értékű olyan fejlesztés van a városban, amely az itt élők életminőségének javításán túl, szinte minden egyes forintjával turisztikai célokat is szolgál. Ezáltal pedig élénkíti a helyi gazdaságot, szolgálja a munkahelyteremtést, növeli a város bevételeit – mondta el dr. Áldozó Tamás a sajtó képviselőinek. A városvezető szólt arról, hogy május 21-én adták át az Esterházy-kastély főúri enteriőreit a látogatóknak, hamarosan aláírják a szerződést a kastély további felújítására, mely közel két milliárd forintos kiemelt projekt, és folyamatban van a 2,2 milliárd forintos, Fő tér rehabilitációját célzó projekt is.
-A Várkertfürdő története 1,6 milliárd forintos, Széchenyi terv keretében zajló beruházással kezdődött 2002-2003-ban, azóta több fejlesztés is történt a létesítményben. A mostani - 1 milliárd forintot meghaladó – fejlesztéstől pedig ugyancsak azt várjuk, hogy több vendég jöjjön Pápára. Reményeink szerint, az első teljes évű üzemeltetés idején– ez 2012-ben lesz –legalább százrezes látogatószám növekedést jelent majd a Várkertfürdőnek ez a beruházás.
A további fejlesztési tervek közül a polgármester az új csúszdatorony téliesítését emelte ki, mellyel egész évben használhatóvá válnak a most épülő különleges csúszdák. A projekt részleteinek ismertetését és a bokrétaünnep ceremóniáját követően a sajtóesemény résztvevői megtekintették a Várkertfürdő új medencéinek és gyógyászati központjának építését.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!