Sokat akart volna a szarka, de nem bírta a farka - Gyurcsány ma Pápán járt és az elmúlt évet értékelte


2011-05-31 20:01:14  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Sokat akart volna a szarka, de nem bírta a farka - Gyurcsány ma Pápán járt és az elmúlt évet értékelte  főképe
A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc Veszprém, Ajka, Balatonfüred után ma délután Pápán tartott lakossági fórumot a koalíció helyi tagjainak és a párt szimpatizánsainak. Előtte az országos és a helyi média képviselőinek sajtótájékoztatót tartott Kerecsényi Zoltánnal, a koalíció munkatársával.
Gyurcsány Ferenc az Orbán-kormány elmúlt évét a túlzott remények és a keserű kijózanodás, kiábrándulás éveként értékelte.
- Azt is mondhatnánk, minthogyha sokat akart volna a szarka, de nem bírta a farka. Az egészségügyben dolgozók átlagos reáljövedelme 20 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben. Ugye, nem ezt ígérték. A tanárok átlagos reáljövedelme 10 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, ugye, nem ezt ígérték. A rendvédelem területén dolgozók egymást is támogatva, közösen egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy az ígéreteinek legalább a minimumát tartsa be. Az egyszeri és nagyarányú adócsökkentésből az lett, hogy mindazoknak, akinek a havi jövedelme kevesebb, mint 290 ezer forint, és nem rendelkezne húsz évnél fiatalabb gyermekkel háztartásukban, a jövedelme csökkent, több mint egymillió ilyen munkavállaló van.
Gyurcsány úgy véli, a legnehezebben megoldható probléma az, hogy a kormány nem tudja, hogyan kezelje saját, tavalyi, elhibázott költségvetési politikájának következményét. Az adócsökkentésekkel Orbán Viktor kormánya mintegy 800 milliárd forintos lyukat ütött a költségvetésen és most, az Orbán-csomaggal ezt az összeget próbálja visszaszerezni a kormány.
- Méghozzá úgy, hogy azzal fenyegeti a felsőoktatást, hogy bezárat minden harmadik kart vagy egyetemet. Azzal fenyeget, hogy a következő három évben közel százmilliárd forintot kivesz az oktatásból. Egy helyben toporog az egészségügyben is a kormány.
A volt miniszterelnök úgy fogalmazott, nem tud hova menekülni, nem tud felelősen, okosan kormányozni az Orbán-kormány, és mint mondta, megint a legszegényebbeken fog csattanni az ostor.
- Csökkenti a táppénzt, növeli a gyógyszerek árát, csökkenti a szociális ellátást, a munkanélküli segélyt. Nagyon nehéz két év vár Magyarországra, s ez azért fájdalmas igazából, mert nem a gazdasági világválság okozza. Ezt nem a külső tényezők okozzák, hiszen 2008 után az én kormányom és Bajnai Gordon kormánya azzal tisztességesen megbirkózott.
A mostani nehézségek fő oka az elnök szerint a tavalyi, felelőtlen és igazságtalan adócsökkentés - összegezte végül az elmúlt évet Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette - szemmel láthatóan elpárolgott az új kormányt körülvevő széleskörű bizalom, hisz ilyen kiterjedt szociális tiltakozás Magyarországon már egy évtizede nem volt.
Gyurcsány hangsúlyozta, nem abban érdekeltek, hogy a szociális elégedetlenség növekedjen, inkább abban, hogy a kormány megoldást találjon a saját maga által előállított problémákra.
- Ma a pápaiakkal elsősorban arról beszélgetünk, hogyan látjuk az ország dolgát, a kormány dolgait és persze arról, hogy szerintünk merre van a kiút ebből, ez a legfontosabb dolog. Beszélünk arról is, hogy mit gondolunk, a Magyar Szocialista Pártban nekünk mi a teendőnk, és átbeszéljük a demokratikus ellenzék mai állapotát is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!