Protestáns lelkiség


2009-11-12 11:13:10  | cikk:  | 


Tegnap 19 órakor kezdődött el a Pápai Református Egyházközség kávéházi beszélgetéseinek negyedik előadása az Esti Kornélban. A Reformáció Lábnyomai második évadának rendezvényei a reformációról, annak gazdaságra, művészetre, kultúrára és társadalomra kifejtett hatásáról szólnak. Az előző előadásokban hallhattunk a reformáció kialakulásáról, a bibliai jelképekről, a szimbólumokról. Tegnap Bernhardt Dóra, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem tanársegéde Protestáns lelkiség című előadásában beszélt a zsoltárokról, fajtáikról, fontosságukról, a protestáns spiritualitásról, mint fogalomról.
- Ma, amikor mindent racionálisan, észérvekkel akarnak megmagyarázni, mindenre választ akar adni a tudomány, egyre nagyobb szükség van a lelki életünkre, a hit gyakorlatára, a protestáns spiritualizmusra - mondta Berhardt Dóra, majd összehasonlította a katolikus lelki gyakorlatokat a reformátussal. Előadásában többször is visszatért a  „Gondolkodom, tehát vagyok”, Descartes francia filozófus alaptételére, hiszen a gondolkodás az ember egyik legfőbb ismérve, alkalmazzuk akár tudatosan, akár spirituálisan, ösztönösen keresve a lelkünk békéjét.
A következő előadás jövő hét szerdán, 19 órakor kezdődik a megszokott helyen, az Esti Kornél kávéházban. Veress Zsuzsanna gimnáziumi tanár beszél A református Adyról.

Tóth Tamara

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!