„Pápa engem nem ereszt el…” - Salamon Nándor a Gyurátz Körben


2011-05-30 22:25:04  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Pápa engem nem ereszt el…” - Salamon Nándor a Gyurátz Körben főképe
Salamon Nándor művészeti író, a szombathelyi képtár nyugalmazott igazgatója volt a vendége ma este a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör soron következő előadásának, melynek az Evangélikus Gyülekezeti Ház adott otthont.
Salamon Nándor 1935-ben Tápszentmiklóson látta meg a napvilágot. 1957-ben került Pápára az akkori 3. számú iskolába tanítónak. Eredetileg földrajz-rajz szakos tanár volt.
- Pápa után Csótra kerültem, majd Győrbe, ahol szintén tanító voltam 1968-ig. 1960-1969 között pápai, veszprémi, győri kollektív kiállításokon szerepeltem festményeimmel. A Kazinczy Gimnáziumban megüresedett egy állás és ott is dolgoztam 1973-ig. Ezt követően a megyei múzeumigazgató csalt el a múzeumba. Közben a Kovács Margit Múzeum felújításában is részt vettem és a Borsos Múzeum elrendezésében tevékenykedtem. A Képzőművészek Észak-Dunántúli Területi Szervezetének szervezőtitkára voltam 1984-ig. Ekkor jött egy küldöttség, hogy menjek el Szombathelyre a képtárba. Nyugdíjas koromig ott tevékenykedtem. Amióta nyugdíjas vagyok sok könyvet, cikket, tanulmányt írtam a Népszava, a Kisalföld, a Művészet, az Új Művészet, a Műhely, a Dunatáj, az Új Forrás, a Somogy, az Új Horizont, a Vasi Szemle, a Tolna megyei Népújság és más folyóiratokba, lapokba. A.Tóth Sándor cikkeiből összeszedtem egy kis kötetet, melyet Hermann István jelentetett meg. Rumi Rajki István monográfiáját, valamint még számos kisebb kötetet írtam győri művészekről és persze pápaiakról, Heitler Lászlóról, Cziráki Lajosról - mesélte az előadó.
- Az elmondottakon kívül Pápához még rengeteg kötődésem van. Sok barátom, ismerősöm él itt, sőt itt ismerkedtem meg feleségemmel, itt született első gyermekünk. Ha bárki előadásra, tárlatmegnyitóra hív, sosem tudok ellenállni, Pápa engem nem ereszt el! Mindig itthon érzem magam, ha ide jövök, és remélem, még sokszor jöhetek…- hangsúlyozta Salamon Nándor.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!