Élethű makettek a Sámán Makett Klubban


2011-05-29 09:42:00  | cikk: mo  | 


Élethű makettek a Sámán Makett Klubban  főképe
Kézügyesség, türelem és kreativitás – mindez elengedhetetlen a Sámán Makett Klub tagjainak sikeréhez. Márpedig abból van bőven, hiszen a makettek szerelmesei nem egyszer mérették meg magukat országos és nemzetközi versenyeken, sikerrel.
Kis István, a klub vezetője már gyermekkora óta érdeklődik a makettkészítés iránt, akkoriban számos űrhajó és repülő nyerte el élethű, ám kicsinyített mását kezei nyomán. Később bekerült egy olyan társaságba, ahol már komolyabb szinten művelték ezt az igazán nagy kézügyességet igénylő hobbit, ami csak tovább táplálta a makettezés iránti szerelmét. Így aztán nem volt kérdéses, hogy felnőttként ő is megfertőzzön-e másokat szenvedélyével. Ma már egész családja hódol a különleges hobbinak, felesége és lánya is buzgón készíti a szebbnél-szebb, és persze egyre élethűbb maketteket. Így készülnek el az eredeti pontos mását tükröző harckocsik, helikopterek, versenyautók, motorok, sőt még egy igazi, apró téglából felépült világítótorony is, amely 4500 alkotóelemből, összesen 9 hónapig készült. 

A nagy türelmet igénylő munkának azonban megvan az eredménye, hiszen a tagok folyamatosan begyűjtik az elismeréseket a versenyeken. A legrangosabb tavaszi, nemzetközi versenyen Mosonmagyaróváron például Ács Gergő egy különdíjat, Kis Xénia pedig egy bronzérmet tudhat magáénak. De nemrég voltak Celldömölkön, ahol szintén kiemelt-és különdíjakkal, valamint egy ezüstéremmel térhettek haza. A legfrissebb termés a tegnapi Dunaszegi Ifjúsági Makettversenyen született, ahol Farkas Richárd ezüstminősítéssel érkezett haza, Kis Xénia egy ezüst- és két aranyérmet hozott el, valamint elnyerte a Makettinfo, egy országos makett-szervezet különdíját is. A tegnapi megmérettetésen indult egy újabb kategória is, az ún. „Kukamakett”, ahol maradék alkatrészekből kellett ötletes maketteket készíteni. Kis István harmadik helyezést ért el a kategóriában Fő a sebesség című alkotásával, amely egy megmaradt hajtóművekből összeállt repülőgépet takart. 

A csapat már lázasan készül a Nemzetközi Játékfesztivál nyújtotta bemutatkozásra. Jövő hétvégén ugyanis Makettvilág kiállítás és verseny címmel 12 klub tevékenységét felvonultató és bemutató programot szerveznek. A kiállítás már pénteken 9 órától látható a Pedagógus Művelődési Házban. Emellett 4 gyermekkategóriában versenyre invitálják a makettek szerelemeseit. A versenyre szombaton délig lehet nevezni. Kategóriánként két-két zsűri pontozza az alkotásokat, köztük egy-egy elismert szakember és egy laikus, aki az esztétikai jegyeket értékeli. A megmérettetés eredményhirdetése vasárnap délután 14 órakor lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!