Márton-nap a Vajda Péter Lakótelepi Óvodában


2009-11-11 21:44:48  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Márton-nap a Vajda Péter Lakótelepi Óvodában főképe
Szent Mártont ünnepelték ma délután 5 órától a vajdai ovisok. A rossz idő miatt a műsort az óvoda tornaszobájában tartották meg. A kicsik vidám, jelmezes Márton-napi műsora után lampionokkal vonultak fel, majd szeretet sütit osztottak ki azok között, akit a legjobban szeretnek s aztán a csoportszobáikban különböző jelenetekkel, versekkel és énekkel elevenítették fel a Szent Mártonról szóló legendát.
-2002 óta, a magyar hagyományőrző és a német nemzetiségi csoportban emlékezünk meg a jeles napokról. A magyarországi németeknek is ez az egyik legfontosabb ünnepe, ezért is tartjuk nagyon lényegesnek, hogy a gyerekek megismerkedjenek Szent Márton történetével és az ehhez kapcsolódó hiedelmekkel. A szülők a gyerekekkel és az óvónőkkel már tegnap délután készültek e napra, tököt faragtak és sütöttek, valamint lampionokat készítettek- mondta el Becskereki Lászlóné tagóvoda vezető.

Babos Petra

Képek:

Márton napi hiedelmek:

Szent Márton az időjós
A Márton-napi lúdsütés Magyarországon is elterjedt. A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben betolják a libát. Szép pirosra, ropogósra sütik. Amikor elkészült, kiszedik, fatáblára fektetik és feldarabolják.

A melle csontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie az állatnak, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a mellcsontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha a mellcsont fehér; kemény, havas tél várható. Ha szürkés, akkor latyakos, enyhe télre kell számítani.

Ha Márton napján havazik, gyakran elhangzott: „Eljött Márton szürke lovon.” "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Sokfelé azt tartják, a Márton napi idő a márciusi időt mutatja.

Szent Márton, a borász
Márton az új bor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az új bor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.

Márton napján rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Dologtiltó nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert a jószág pusztulását okozta volna. A néphit szerint Márton napján kell lezárni a gazdasági évet. A munkaszerződések eddig a napig szólnak, ekkor hajtják be a jószágot, és ekkor számolnak el a pásztorok. Az utolsó piaci nap is ekkor van az évben.

A püspökfalat és a Márton-napi álmok
A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered „püspökfalat” szavunk is.

Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Aki spicces lesz a bortól Márton-napján, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól. Aki Márton napján csak répát eszik, ágyba vizelő lesz.

forrás: www.geographic.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!