Jubileumi iparos nap


2011-05-28 19:28:45  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Jubileumi iparos nap főképe
Idén 125 éves a Pápa és Térsége Ipartestület. Ez alkalomból jubileumi családi és iparos napra invitálták ma az érdeklődőket az Acsády Ignác Szakképző Iskolába.
A tartalmas program már reggel futballmérkőzéssel kezdődött, melyre öt csapat nevezett. A megjelenteket Szabó Tibor, az Ipartestület elnöke köszöntötte elsőként, aki beszédében áttekintette az Ipartestület 125 évét.
- 1886. október elsején alakult meg az Ipartestület, melynek első elnöke Koczka László volt. Az Ipartestület akkori székháza a mai Major utcában állt. Az iparosság jövőképe nem volt reményteljes városunkban. Az I. világháború, majd az intézményeket alapjaiban megkérdőjelező Tanácsköztársaság az iparos-érdekvédelmi szervezeteket sem hagyta változatlanul. A jelenlegi székházat 1914. július 12-én vette meg az Ipartestület. Pápa városának kisipara és kereskedelme a II. világháború alatt nagy kárt szenvedett. 1946-ban az Ipartestületet felváltotta a KIOSZ. A 80-as években aztán változás állt be az iparosok életében. 1986-ban a pápai KIOSZ a kiváló alapszervezet kitüntetést kapta meg. Időközben a székházat államosították, majd 1989-ben visszakerült a testület tulajdonába. 2001-ben felújítottuk Pápa Város Önkormányzata és az iparosok segítségével. Isten áldja a tisztes ipart! -  zárta köszöntőjét Szabó Tibor.
Kemény Éva, az Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy az iskola a múlt tapasztalatait, tudását felhasználva készíti fel a diákokat, hogy a jövőben meg tudják állni helyüket. A múltból sokat tudnak tanulni a leendő iparosok, a mostani diákok. Az igazgatónő azt is kiemelte, a kétkezi munka becsületét vissza kell hozni.
Az egész napos programon a rendezvény fővédnöke, dr. Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte a 125 éves Ipartestületet.
- Városunk és az ipar együttélése már a város alapításkor megkezdődött, hiszen Pápa akkoriban az ispánsági királyi birtok székhelye volt. Ezt a várost egyes iparos nevekre keresztelt települések vették körül, mint például Takácsi, Kovácsi, Teszér, azaz iparos emberek lakták a környéket - mondta a polgármester.
Az ünnepélyes ceremóniát követően az intézmény egyik termében Fölnagy Tibor alkotóművész kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.
- Mind témában, mind technikában Tibor - aki egykori tanítványom - az akadémikus festészet minden lépcsőfokát próbálta alapos, precíz munkával visszaadni. Láthatunk a csendéletek és portrék mellett Pápán készült képeket is nagy számban. Büszkén mondhatom el, ő készítette a legtöbb alkotást a pápai művészek közül -  mondta Borbély Lajos művésztanár a tárlatnyitón. A nívós eseményen IPOSZ díjakat, Arany-és Ezüstkoszorús mester kitüntetéseket, a Magyar Kézművességért díjakat és emléklapokat adott át Szabó Tibor elnök. Az idén 22 kiváló mester vehette át valamelyik elismerést.
- Nagyon meglepődtem, hogy Aranykoszorús mester kitüntető címben részesülhettem. Jól esik, hogy megbecsülik, értékelik a munkámat. A férjem kezdett a képkeretezéssel, az aranyozással foglalkozni, majd én is csatlakoztam hozzá. 20 éve vagyok a szakmában, s máig is együtt dolgozunk a férjemmel. Véleményem szerint nem a képkeretezés, hanem az aranyozás a nagy munka. Számomra ez a kihívás, a munka legszebb része, a szívem csücske. Bízom benne, hogy még sokáig csinálhatjuk - mondta el hírportálunknak Végh Józsefné képkeretező mester, a díjazottak egyike.
A nap fénypontja a hatalmas szülinapi torta felszeletelése volt.  A kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató műsorok között szerepelt a Hófehérke Bababolt divatbemutatója, Kubriczky Rita pedagógus előadása az Acsády Iskoláról, filmvetítés az Ipartestület elmúlt 20 évéről és moderntánc bemutató. Az esős, hűvös idő ellenére az udvaron gulyás, halászlé és pörkölt készült ebédre, a Bakonyerdő Zrt., a Mokka Kávézó és a Pápa és Térsége Ipartestület jóvoltából. Délután zumba bemutató, rendhagyó honismereti óra és kötél show szórakoztatta a résztvevőket, fellépett Kossuth Gergő, Tolcsvay Béla énekmondó, Kasza László, Portik Péter, Pethő Zoltán és Cecilia Lundberg is. A rendezvény ideje alatt kísérőprogramként kisállat simogatás, kézműves játékok, vérnyomás,  testzsír- és koleszterin mérés, tűzoltó- és rendőrségi bemutató, valamint arcfestés várta az érdeklődőket, az Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Pápa és vidéki iparosok, kézművesek pedig kiállítással, bemutatóval rukkoltak elő. A családi nap bállal zárul, melyen a Füredi Duó zenél.

Képek:

Kitüntetettek:
IPOSZ díj: Böröczky Lajos, Gazsó Károly, Pallang Sándor, Szepesvári József, Czeglédi József

Magyar Kézművességért díj arany fokozata: Szabó László, Németh István

Magyar Kézművességért díj ezüst fokozata: Szórádi Béla, Vida Jenő

Aranykoszorús mester: Szabó Lászlóné, Szakács Imre, Végh Józsefné, Csekőné Ruff Ilona, Nagyfi Miklós

Ezüstkoszorús mester: ifj. Császár Ferenc, Illés Géza

Emléklap: Takács Zoltán, Bagócsi József, Polgár Lászlóné, Füredi duó, Süle István, Andrecska Károly, Dobossy Pál, Legényné Érsek Éva

25 éves jubileum: Varga Gyula, Kovács István, Horváth Zoltán

50 éves jubileum: Timár Sándor

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!