Legyen áldott az emlékezete - emléktábla Mátyus Ferenc tiszteletére


2011-05-28 16:57:19  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Legyen áldott az emlékezete - emléktábla Mátyus Ferenc tiszteletére főképe
Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság emléktáblát avatott Mátyus Ferenc tiszteletére egykori lakóhelyének homlokzati falán. Az ünnepély az Erkel Kórus előadásban a Himnusz éneklésével kezdődött, majd Gosztola István szavalata következett.
Gosztola Istvánt az 1977-es magyar-bolgár versmondó verseny országos döntőjére Mátyus Ferenc készítette fel. Saját bevallása szerint, az, hogy az elődöntőig eljutott, Mátyus Ferenc érdeme volt, hiszen ő magyarázta el neki, hogy kell érteni, értelmezni Nagy László Táncbéli tánc-szók című versét. Ma - a tanítóra emlékezve - a táblaavatás előtt újra elszavalta a gyönyörű költeményt.
Az esős, hideg időjárás ellenére a szép és fontos eseményre sokan eljöttek. A megjelenteket dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere köszöntötte. Mint mondta, sajnos ő személyesen nem ismerte Mátyus Ferencet, de a tanító életútja a pápaiak számára emblematikus helyekhez kötődik: a Szabadtéri színpadhoz, ott az első előadás megszervezéséhez, és a Pedagógus Művelődési Házhoz. 
- Ha ettől egy kicsit elvonatkoztatok, elkezdem magunkat, magunkat pápaiakat vizsgálni, hogy miben vagyunk mi mások vagy mit gondolunk mi fontosnak a világból vagy magunkból, mitől vagyunk mi pápaiak? Elkezdjük sorolni a helyeket, azokat a személyeket, azokat az eseményeket, amelyek másoktól megkülönböztetnek és ezek között biztos, hogy ott van a Szabadtéri színpad, nagyon sokaknak pedig ott van a Pedagógus Művelődési Ház is. És ha ezek ott vannak, akkor indirekt módon, akár ismeretlenül is, de ott van Mátyus Ferenc is. Mindahhoz, amit mi magunkról gondolunk, mindaz, ami bennünket megkülönböztet másoktól, egy picit neki is köszönhető - fogalmazott a polgármester.
Emlékezőbeszédet Huszár János Bél Mátyás-díjas történész mondott az egykori tanítóról, közművelődési felügyelőről. Huszár János gondolataiban visszaidézte Mátyus Ferencnek a város közművelődésért, kulturális életéért és a pápai pedagógus színjátszó kör rendezőjeként a versmondásért, a színjátszásért tett elmúlhatatlan és felbecsülhetetlen érdemeit.
- Az ő munkájára mindmáig sokan emlékeznek, őszinte csodálattal. Tevékenységét hallatlan energiával végezte, még az öt-hat órás próbákon sem látszott rajta a legkisebb fáradtság sem, mert úgy tűnt, hogy energiái kimeríthetetlenek. Mi, akik temetésén ott álltunk a sírjánál, akkor nem csak könnyeket hullattunk, hanem őszinte tisztelettel emlékeztünk hatalmas életművére. Most ünnepélyesen átadjuk az emlékezés szép és nemes feladatát annak az emléktáblának, amely azokat is főhajtásra fogja bírni, akik már csupán az elődök emlékezéséből értesültek arról az áldozatról, melyet Mátyus Ferenc hozott Pápa szebb jövőjéért, azért, hogy valamikor újra a Dunántúl Athénjeként emlegessék ezt a történelmi, kulturális értékekben olyan gazdag várost, melynek lakói évszázadok óta küzdenek azért, ami szép, ami jó, ami örök értékű, amiért mindenkor érdemes küzdeni, harcolni és áldozatot hozni, ahogy ezt Mátyus Ferenc is tette a huszadik század közepén. Ezért legyen áldott az emlékezete - mondta Huszár János.
Az emlékezés a tábla leleplezésével zárult. Dr. Áldozó Tamás polgármester Mátyus Alizzal, Mátyus Ferenc lányával és Somfai Balázzsal, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnökével közösen húzta le a leplet az emléktábláról. Az ünnepély az Alsóvárosi temetőben koszorúzással folytatódott.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!