Lassítható a népességfogyás?


2011-05-27 20:02:14  | cikk: mo  | 


Lassítható a népességfogyás? főképe
Az előzetes adatok szerint 2011 első negyedévében 21 181 gyermek született, 10,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 34 763 volt, ami 3,9 százalékos emelkedést jelent a 2010 január–márciusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 13 582 fő volt, 3701-gyel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 975 ezer fő volt – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentésében.

Ez hívta életre azt az előadást is, melyet dr. Szabady Balázs demográfus tartott ma este a Jobbik Magyarországért Mozgalom Pápai Alapszervezete szervezésében.
A szakember szerint az európai civilizáció túljutott a delelőjén. A társadalom egy olyan érett korba lépett, amely után jönnek a betegségek, a pusztulás és a halál. Ennek oka pedig nem más, minthogy csökkent a társadalmi integráció, a társadalom tagjainak egymás közti szolidaritása, növekedett az individualizmus. Az alacsony termékenység egy hosszú társadalmi folyamat eredménye tehát, és egyben a társadalom betegségének a jele – fogalmazott Szabady Balázs.  
Az előadó kérdésünkre elmondta, nincsenek illúziói afelől, hogy ez a folyamat visszafordítható, de hinni lehet benne, hogy esetleg lassítható. Az egyén szintjén azonban van mit tenni – tette hozzá a demográfus.
-  Igyekeznünk kell ragaszkodni ahhoz, amit a családunkból hoztunk. A lényeg: a természethez, az eredeti lakóhelyünkhöz való ragaszkodás, az értékek, hagyományok átörökítése. Én tudományos pályafutásom derekán költöztem haza Budapestről a gyökereimhez, Rábaközbe. Nem kívánom, hogy mindenki kövesse a példámat, de valami ilyesmire gondolok. Az ősökhöz, a földhöz való ragaszkodás. Ragaszkodni mindenhez, ami érték – foglalta össze gondolatait a szakember.

Szabady Balázs az egyetemi évek után szinte azonnal kapcsolatba került a demográfiával. Szakmai elismertségét a KSH Népességtudományi Kutatóintézetében eltöltött 10 év alapozta meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!