380 millió forintos beruházás a Pápai Asztalos Kft.-nél – megtartották a projektzáró rendezvényt


2011-05-27 19:29:42  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


380 millió forintos beruházás a Pápai Asztalos Kft.-nél – megtartották a projektzáró rendezvényt főképe
Ünnepélyes keretek között zárták ma a „Telephely fejlesztés a Pápai Asztalos Kft-nél” című projektet a vállalkozás új telephelyén. A Pápai Asztalos Kft. 2009-ben döntött arról, hogy új, korszerű üzemet épít az ipari parkban, s elköltözik az önkormányzat által üdülőövezetté nyilvánított Téglagyári úti telephelyről.  Így a város megvásárolta a régi telepet, a cég pedig az ipari parkban vásárolt egy hektáros területet, a beruházás megvalósításához pedig sikeresen pályázott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség telephely fejlesztési pályázati kiírásán. A kivitelezési munkálatok múlt év januárjában kezdődtek meg, az új telephely 238 millió forintból épült meg, melyből a támogatási összeg 95,3 millió forintot tett ki. A fejlesztés keretében megépült az új üzemcsarnok, a hozzá tartozó irodák, raktárhelyiségek, kiépítették a szükséges infrastruktúrát, valamint az út- és térburkolatokat. A beruházással párhuzamosan technológiai és energetikai fejlesztés is zajlott a vállalkozásnál, mintegy 140 millió forint értékben. Ennek keretében korszerű forgács-porelszívó rendszert telepítettek az üzembe, melynek része az a gazdaságosan üzemeltethető, megújuló energiával működő tüzelőberendezés, amely a keletkezett forgácshulladékot alakítja hőenergiává és biztosítja a telephely teljes hőenergia ellátását. A technológiai fejlesztés keretében a szigorú környezetterhelési és egészségvédelmi előírásoknak megfelelő lakkozó, felületkezelő rendszert helyeztek üzembe a cégnél – ez a beruházás a közelmúltban valósult meg. A Pápai Asztalos Kft. még egy technológiai fejlesztést is tervezett: a CNC gép cseréje várhatóan a jövő évben valósul meg.
-Vállalkozásunk 25 éves tevékenységének eredménye ez a telephely, mely az utókornak, a fiataloknak hosszú időn át korszerű, egészséges munkakörnyezetet biztosít. A gazdasági válság közepén döntöttünk a fejlesztésről, voltak napok, amikor örültünk a lehetőségnek, de voltak álmatlan éjszakák is. Tény azonban, hogy elkészült a beruházás, bár nehézségek még adódnak a következő hónapokban a pályázati pénzek lehívásának bonyolult, bürokratikus rendszere miatt – mondta ismertetője végén Kovács József ügyvezető igazgató a projektzáró rendezvényen, melyen jelen volt dr. Kontrát Károly államtitkár és dr. Áldozó Tamás polgármester, valamint a cég üzleti partnerei és dolgozói. A vállalkozás vezetője arról is szólt, hogy miként jutottak el 1986-os megalakulásuk óta – a bérelt telephelyeken végzett munkától – a XXI. századi, modern üzemig.
- Kezdetben az építőipart szolgáltuk ki, egyszerűbb asztalosmunkákkal, aztán megkezdtük bankok, posták, intézmények bútorainak gyártását és ezeknek a megrendelőknek egyre igényesebb berendezésekre volt szükségük. Az évek során cégünk odáig fejlődött, hogy a Parlament könyvtárának bútorát készíthettük el és a Művészetek Palotájában is nagyon szép referenciamunkája van cégünknek. Csaknem tizenöt éve export piacra is dolgozunk, szállítunk Németországba, Horvátországba, Szlovákiába, Romániába és Oroszországba is. 2010-ben új piacot szereztünk: Japán megrendelésre, Tokióba gyermekbútorokat készítünk, idén pedig megkaptuk első amerikai megrendelésünket is.
A z ügyvezető megjegyezte, míg az export piacon egyre több lehetőség nyílik meg előttük és a termékgyártás mellett a helyszíni szerelést is el tudják végezni, addig Magyarországon az építőipar lelassulása miatt kevés megrendelésük van. Kovács József beszéde végén köszönetet mondott munkatársainak, az önkormányzatnak és minden segítőjüknek. Dr. Áldozó Tamás elismeréssel szólt a Pápai Asztalos Kft. munkájáról és fejlődéséről. Mint mondta, büszke arra, hogy a város közreműködhetett az új telephely létrejöttében és örömét fejezte ki, hogy munkahelyek megmaradását esetleg bővítését eredményezheti a beruházás.
-Minden pápai vállalkozásnak példaként tudjuk állítani ezt a fejlesztést, onnantól kezdve, hogy az önkormányzattal egyezségre lehet jutni – hiszen mi segítünk mindenkit, aki Pápán munkahelyet akar teremteni – egészen odáig, hogy a vállalkozás képes volt alkalmazkodni az idők szavához és pályázott, az elnyert összeget pedig eredményesen tudta felhasználni – mondta a polgármester, hozzátéve – jó, ha ez a társaság növekszik. Jó, mert javulnak a termelés feltételei, jó, mert újabb piacokat hódíthat el, jó, mert ezáltal több munkatársat tud foglalkoztatni és nőhetnek a jövedelmek és mindezek által a városnak is több adót tud fizetni. A közösbe befizetett több pénz pedig azt jelenti, hogy a város jobb szolgáltatásokat tud nyújtani az itt élőknek.
A polgármester gratulált a cég fejlesztéséhez, további sikeres működést és eredményes pályázatokat kívánt. Dr. Kontrát Károly államtitkár köszöntőjében arról szólt, bízik abban, hogy azok az elképzelések is valóra válnak, melyek e fejlesztésről szóló döntés kapcsán megszülettek.
-Kívánom, hogy egyre több magyar megrendeléshez jusson a vállalkozás. Én abban bízom, hogy a magyar gazdaság akár már a következő évben beindul és egyre több hazai megrendelő igényeit tudják kiszolgálni. A Pápai Asztalos Kft. legnagyobb erénye, hogy lelkiismeretes, jó szakemberek dolgoznak a cégnél. Kívánom, hogy ez a sikertörténet folytatódjék a jövőben is.
Az ünnepélyes szalagátvágást követően a vendégek megtekintették az új üzemcsarnokot, mely a sikeres pályázatnak köszönhetően Európai Uniós támogatással készült el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!