Június 30-ig lehet igényeli a HPV elleni védőoltás támogatását


2011-05-26 06:41:57  | cikk: Tóth Tamara  | 


Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete április 14-i ülésén rendeletben döntött arról, hogy egészség prevenciós programot indít. A program első állomásaként a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök elleni védőoltás támogatásáról döntöttek a képviselők. A rendelet hatálya Pápa város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen is a szülőjével vagy más törvényes képviselőjével Pápa városban lakó, 2011. január 1. és 2011. december 31. között 13. életévét betöltő lánygyermekekre terjed ki. A méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért elsősorban a Humán Papilloma Vírus (továbbiakban: HPV) a felelős, megfertőződés szempontjából a 13 éves korú lánygyermekek a legveszélyeztetettebbek, megelőzésére négykomponensű védőoltást fejlesztettek ki a szakemberek. Az önkormányzat abban az esetben vállalja át a három védőoltásból álló oltássorozatból a második és a harmadik vakcina költségeit, amennyiben a gyermek szülője vagy más törvényes képviselője az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon nyilatkozik arról, hogy a gyermek számára a védőoltás beadását kéri és igazolja azt, hogy az első oltást megfizette. A formanyomtatványt az igazolással együtt a Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Osztályára 2011. június 30-ig kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.
- A rendelet elfogadása után minden szülőt, az érintett korosztály törvényes képviselőit az önkormányzat levélben tájékoztatta az oltással kapcsolatos információkról, beleírtuk a védőoltási programot, illetve a további teendőket. Küldtünk a tájékoztatóhoz egy beleegyező nyilatkozatot és az első oltás költségét tartalmazó csekket is. Pápán ez 155 lánygyermeket érint - tudtuk meg Berta Szilviától, a Szociális és Egészségügyi Osztály szociális csoportvezetőjétől.

Dr. Halász László osztályvezető főorvos kiemelte, a méhnyakrák kérdését sem a szocialista egészségügy és a biztosításon működő egészségügy sem tudta megoldani.
- Ma már mindent tudunk a méhnyakrákról, hogy keletkezik, mi idézi elő, hogy kell szűrni, a megelőző feladatokat is és nem is olyan régen kiderült az is, hogy a HPV vírus kofaktorként segíti elő a daganat fejlődését. Nagyon sajnálatos dolog, hogy a sok ismeret ellenére még ott tartunk, ahol a part szakad. A szűrés lényegét már 70 évvel ezelőtt felfedezték, de azóta az égvilágon semmi nem történt. A méhnyakrákról talán 40 évvel ezelőtt is ezt olvashattam, mint kezdő orvos, hogy napjaink orvoslásának szégyene. Ez nem túlzás, semmi nem történt, a lakosság átszűrtsége 30 százalékos, míg egy fejlettebb európai országban, például Svédországban ez a szám meghaladja a 80 százalékot - mondta a főorvos.

A HPV egyáltalán nem ritka vírus, a lakosság 80 százaléka élete folyamán legalább egyszer átfertőződik és nem igaz az, hogy kizárólag a prostituáltak betegségéről beszélünk, ha a HPV-t emlegetjük. A vírus mindenhol megtalálható, cirkulációja felhalmozódik, megnövekszik a szexuális aktív életkor kezdetén, ezért is a serdülő korosztály a legveszélyeztetettebb. A HPV nemcsak méhnyakrákot, hanem különböző szemölcsöket is okoz. Elsősorban szexuális úton terjed bőrkontaktussal, a vírus különleges sajátossága az, hogy nem jut be közvetlenül a véráramba, hanem a hámsejtbe kerül, és ott szaporodik, így a szervezet nem tud megfelelő immunválaszt kiváltani, nincs védekezés. Ezt követően a vírus helyileg úgynevezett határincidenst követ el, s amikor már súlyoz a sejt polliperáció, akkor tör be a véráramba és a daganatos sejt elárasztja az egész szervezetet. Tünetei nincsenek, ezért fontos az évenkénti, egyszeri szűrővizsgálat.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!