Gyönyörű frizurák, szigorú vizsgakövetelmények – gyakorlati vizsga az Acsádyban


2011-05-25 21:46:54  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Gyönyörű frizurák, szigorú vizsgakövetelmények – gyakorlati vizsga az Acsádyban főképe
Ma tettek gyakorlati szakmunkásvizsgát az Acsády Ignác Szakképző Iskola végzős fodrásztanulói. A harminchárom végzős közül tizenketten szakközépiskolai (4+2 év ), huszonegyen pedig szakképző iskolai (2+3 év) gyakorlati tanulmányaikat zárták a vizsgával. A klubhelyiségből fodrászszalonná alakult teremben hajat nyírtak, szárítottak, fésültek, bodorítottak és simítottak a szorgos diákok. A vizsgafeladat hét elemből állt: női alap hajvágás, klasszikus férfi frizura, női és férfi divatfrizura, marcell vízhullám, kontyfésülés. Emellett pedig egy előzetesen elkészített hajfestést kellett bemutatniuk a tanulóknak. Míg a vízhullám úgynevezett babafejen készült, a többi frizurát modellen mutatták be a végzősök.
-Az alapfrizurák vágásánál nagyon szabályosnak kell lennie a hajvágásnak, hogy ne csússzanak el a hajszálak. Ez még nehéz a diákoknak, ez látszik is a munkájukon – mondta Nemes Ferencné vizsgaelnök. – Mégis megítélésem szerint a klasszikus férfi hajvágás jobban sikerült a diákoknak, mint a modern frizura, amitől többet vártam. Az egyes feladatokat százalékosan értékeljük, ezek összesítéséből alakul ki a végén az osztályzat, ami bekerül a bizonyítványba.
A szigorú vizsgabizottság tagjai a frizurák elkészítésének folyamatát és a kész „alkotást” is vizsgálták. A vágások pontossága, a gépi nyírás egyenletessége, a stuccolás egyaránt szempont volt az elkészített frizuráknál. A klasszikus hajvágásokat követően elkészített divatfrizurák és kontyok a fantáziáról és a kreativitásról is tanúskodtak. Itt azt is vizsgálták, hogy összhangban legyen a modell arca az elkészített hajviselettel.
-Nagyon fontos, az összhatás. Emellett persze a hajvágás szakszerűsége az elsődleges, ami minden frizurán látszik, hiszen a pontos, precíz hajvágás az egésznek az alapja – mondta el az értékelési módszereket Köcski Vilmosné mesterfodrász, a vizsgabizottság tagja, aki azt is hozzátette, meglátása szerint van még mit tanulnia a végzősöknek – nemcsak Pápán, más városok iskoláiban is.
Egervári Edina egyike a ma vizsgázott diákoknak. Szakközépiskolai rendszerben tanulta a fodrászmesterséget. Mint mondta, számára is a legnehezebb feladat az alaphajvágás és a klasszikus férfi frizura elkészítése.
-Ezeknél a frizuráknál szigorú szabályok vannak és annak tökéletesen meg kell felelni. A konty és a divatfrizura elkészítése szerintem könnyebb, ott mindenki kreativitása kiteljesedhet. A kontyok közül két-három fajta is van, amit begyakoroltam, hogy melyiket készítem el ezt még nem döntöttem pontosan, de az elképzelés természetesen megvan hozzá.
Az ajkai diáklány egyébként már konkrét tervekkel rendelkezik jövőjéről, Ajkán nyit fodrászüzletet vizsgái után. De azt is tudja, hogy a tanulást nem lehet abbahagyni ebben a szakmában.
A szakmunkásvizsgán a szigorú alapfrizurák elkészítése után színekben pompázó tüskés, stuccolt, különleges hajviseletek készültek, majd előkerültek a strasszok, csillámok, virágdíszek, tüllök is és gyönyörű kontyokat fésültek a vizsgázók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!