Az Univerzum titkainak nyomában


2011-05-23 20:34:40  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Az Univerzum titkainak nyomában főképe
Boldizsár László kísérleti részecskefizikus, kutató ma délután a Pápai Református Gimnázium Kollégiumában tartott előadást a CERN-ben végzett legújabb kutatásairól az Univerzum titkainak nyomában címmel. A világ legnagyobb részecskegyorsítóján, az úgynevezett LHC-n a részecskefizikusok olyan kozmológiai kutatásokat végeznek, amelyek segítségével a legvégsőbb kérdésekre, mint az ősrobbanásra és az anyagok, atomok felépítésére, a részecskék közötti kapcsolatra próbálják megtalálni a választ. Ezek olyan szintű kérdések, amelyek megválaszolása esetén azok csak a szubatomi fizikai szinten működő kvantummechanikai elméletek alkalmazhatók. Az eredmények tekintetében még nem tudnak a kutatók biztosat mondani, hiszen száz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy valaha hétköznapi értelemben hasznos lesz az Einstein féle általános relativitás elmélete, ma pedig a GPS műholdak az alapján korrigálják pontosra adataikat.

A Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire (rövidítése: CERN, magyarul: Nukleáris Kutatások Európai Tanácsa) a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma. Az alapító okiratot 1954. szeptember 29-én írták alá 12-en, jelenleg viszont már 20 tagországgal rendelkezik. Magyarország 1992-ben csatlakozott a nagy közös európai kutatóintézethez. Budapesten több kutatóintézet több kutatócsoporttal dolgozik együtt az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetben. Boldizsár László is itt dolgozik az LHC egyik kísérletén.

A CERN a francia-svájci határon helyezkedik el, Genftől kissé északra. Boldizsár László elmondása szerint a részecskegyorsítóban, azaz a föld alatt elhelyezkedő 27 kilométeres gyűrűben hoztak létre és mutattak ki először antianyagot, továbbá az itt folyó kutatásokból derült ki, hogy csak három részecskecsalád létezik. Boldizsár László rendkívül érdekes előadása során ismertette az érdeklődőkkel a részecskefizika tudományát, a részecskék és a kölcsönhatások közötti összefüggéseket, a kísérleti részecskefizika eszközeit valamint beszélt mindezek jövőbeni lehetséges hasznáról is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!