16 év után megnyitotta kapuit az Esterházy-kastély


2011-05-21 15:04:22  | cikk: mo  | 


16 év után megnyitotta kapuit az Esterházy-kastély főképe
A grófi család visszatért Pápára, az Esterházy-kastélyba újra élet költözött: a gróf vívótehetségét csiszolja, a grófnő kártyázik miközben festőmester készíti portréját, az udvarhölgyek ráérősen hímeznek, s közben hangulatos barokk zeneáradatban úszik a kastély. Egy pillanatra mindannyian részesei lehetünk az intrikákkal átszőtt udvartartás életének, a barokk pompa fényűző világának. Hiszen a grófi pár volt olyan kegyes, hogy csodálatosan felújított hajlékát megossza a látogatókkal, vagyis az Esterházy-kastély főúri enteriőr kiállítása újra nyitva áll az érdeklődők előtt.

A mintegy másfél évtized óta zárva tartó Esterházy-kastélyt ünnepélyes keretek között adták át a látogatóknak ma délelőtt. E jeles napon dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő sportbalesete miatt nem tudott részt venni, levélben köszöntötte a megjelenteket, melyben a bezárás óta eltelt idő kiemelkedő mérföldköveit osztotta meg a közönséggel.
- A bezárás után az első lépés 1999-ben, az Orbán-kormány idején történt, amikor 300 millió forintos keretösszegből megkezdődött a födém és a csapadékvíz-elvezetés helyreállítása, amely egyébként a legnagyobb problémát jelentette a kastély felújítása kapcsán. A város két évvel ezelőtt a KDOP vonatkozó kiírására nyújtott be pályázatot az Esterházy-kastély felújítására, melyet nem sokkal később kiemelt projektként kezeltek. A projekt megvalósulása új teret nyithat a város turisztikai térképén, ám ez csak az első lépcsőfoka Pápa turisztikai fejlődésének, megújulásának. A város új arcának szerves részét képezik a jelenleg is futó beruházások: a Fő tér rekonstrukciója, a Várkertfürdő bővítése, a szállodaépítés – írja dr. Kovács Zoltán levelében.
A térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a projektben résztvevőknek, a támogatóknak, majd hívott minden érdeklődőt az Esterházy-kastély megtekintésére határon innen és túlról, hogy ezáltal legyen „egy kicsit mindenki pápai.”

A köszönetnyilvánításhoz csatlakozva dr. Áldozó Tamás polgármester kiemelte, köszönet illet mindenkit, aki elérhetővé tette számunkra ezt a napot, így többek között a régészek, a tervezők, a restaurátorok, a kivitelezők, a mesteremberek, pápaiak és nem helybéliek, együttműködő partnerek, mint az Ajka Kristály Kft. vagy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., az Iparművészeti Múzeum, mind hozzájárultak e nap sikeréhez.
- Egy olyan kort idézünk meg Pápán, amely szép, amely pompás és könnyű vele azonosulni, és amely rengeteg embert vonz majd közelebbről és távolabbról is. Újra kezdődik Pápán a barokk világ – fogalmazott a polgármester.

A nyitóceremónián fanfárok, artisták, mutatványosok és természetesen a grófi család lépett színre. Látványos produkciók, barokk kort idéző táncok és dalok készítették elő a közönséget a főúri enteriőr kiállítás reprezentatív termeinek befogadására. A nyitóceremónián fellépett Mártony Zsuzsanna magánénekes, a Tűzvirág vándorkomédiások, a JMK Vadvirág néptáncegyüttes és a Pegazus Színház. Az átadóünnepség végén 16 év után megnyitotta kapuit a pápai Esterházy-kastély. A nagyérdemű ízelítőt kapott a barokk pompa csillogásából, a korabeli udvartartás életéből. A közönség délelőtt díjmentesen tekinthette meg a főúri enteriőr kiállítás egy részét.
A délután folyamán pedig már meg is indultak a tematikus tárlatvezetések, melyek keretében a reprezentatív terek fényűző pompája teljes egészében a látogatók elé tárul.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!