Holnap nyílik az Esterházy-kastély


2011-05-20 22:00:55  | cikk: Tóth Tamara  | 


Januárban kezdődtek a rekonstrukciós munkálatok az 1995 novembere óta zárva tartó Esterházy-kastély főúri termeiben, mely holnaptól nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt. Akkor a kastélyban működő múzeumi teret a tetőszerkezet állapota miatt kellett bezárni. A 267 millió forint értékű beruházást Izland, Lichtenstein és Norvégia támogatta az EGT Finanszírozási Mechanizmuson keresztül. A teljes beruházási összegből 185 millió forint támogatást nyert a város, a fennmaradó összeget pedig Pápa Város Önkormányzata biztosította, saját erőből. Ma a projektzáró rendezvény részeként dr. Áldozó Tamás polgármester sajtótájékoztatón ismertette a beruházás fontosabb lépéseit és jelentőségét.
A rekonstrukció során a kastély északi szárnya részlegesen újult meg, lehetővé téve a régen bezárt múzeumi terek újbóli megnyitását, valamint a földszinti részen átalakított és berendezett kiszolgáló területek - előtér, jegyvételi tér, vizesblokk, ruhatár - megépülését. Az emelet és a földszint akadálymentes megközelíthetősége érdekében lift épült. A kivitelezők a felújítás során kicserélték a nyílászárókat, a szükséges gépészeti berendezéseket, faljavítást és festést végeztek, valamint restaurálták a faburkolatokat és a stukkókat, felújították a kőburkolatokat és az emeletre vezető lépcsőt. A pályázat során nyolc rossz állapotú festmény és két cserépkályha restaurálása történt meg, továbbá újra a helyükre kerültek az úgynevezett Ősök Csarnokába a már korábban restaurált családi festmények is. A helyére, azaz a Nádor-terembe került a sokak által ismert Pápa látkép és a város tulajdonában megmaradt eredeti berendezési tárgyak is. Az emeleti termek közül a projekt által 709 m2-en korhű kárpitozást és szőnyegezést kapott az Ősök Csarnoka, a Nádor-terem, a Vörös Szalon és a Nagy ebédlő. Az épület a ma ismert legmodernebb tűz és vagyonvédelmi technológiával lett felszerelve.
- A kastély a Magyar Állam tulajdonából ki nem adható műemlék, és a város annak nemcsak a részleges felújítását támogatta saját forrásaiból, hanem az ingatlan működése felett kötelezettséget vállalt, továbbá a fenntartása is a várost terheli - mondta dr. Áldozó Tamás a projektzárón.
A polgármester a sajtótájékoztató során szólt azokról a turisztikai attrakciókról is, amelyekkel holnaptól várják a látogatókat valamint kihangsúlyozta a külső támogatói együttműködéseket, amelyek nélkül a projekt nem valósulhatott volna meg.
- Szeretném kiemelni az Iparművészeti Múzeumot, mely bútorok átadásával segítette a munkánkat, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum munkatársainak szakmai hozzáértését a kiállítás berendezéséhez, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt-nek és az Ajkai Kristály Kft-nek azt, hogy porcelán és üvegtárgyak díjtalan átadásával segítette a kastély berendezését.
Dr. Áldozó Tamás a két gazdasági társaság együttműködéséről azt mondta, azért is fontos, mert két hazai márkanév állt az Esterházy-kastély neve mellé, mely azt jelenti, hogy bíznak bennünk.
- Köszönöm a Pegazus Színház színészeinek munkáját is, akik holnaptól különleges turisztikai attrakciókkal várják a látogatókat, mintegy életre keltve a kastélyt.
Több, 1945 után, pápai családok által megőrzött emléktárgy került vissza az elmúlt hónapokban a kastély tulajdonába. A polgármester reméli, a pápaiak látva, hogy mennyi változáson esett át a kastély, majd újra hinni fognak abban, hogy a város számára megőrzött tárgyak jó és méltó helyükre kerülnek vissza.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!