Együttműködési megállapodást kötött a Pápa Városi Rendőrkapitányság a régió polgárőr egyesületeivel


2011-05-17 21:03:27  | cikk: HuHa  | 


Együttműködési megállapodást kötött a Pápa Városi Rendőrkapitányság a régió polgárőr egyesületeivel főképe
Ma délután együttműködési megállapodást írt alá Szappan Csaba rendőrkapitány a kistérségben működő polgárőr egyesületekkel. A kapitányság és a polgárőrség már régóta írásbeli együttműködés alapján dolgozik együtt a kistérségben, ennek megújítására az elmúlt időszakban létrejött új polgárőr egyesületek miatt volt szükség. Az együttműködési megállapodás egyébként összecseng a polgárőr törvény hétfőn elfogadott módosításával – mely kimondja, hogy a polgárőrség a tevékenységét csak a rendőrséggel kötött írásbeli megállapodás alapján végezheti - de a Pápán megkötött együttműködési megállapodás tervezetét már korábban megalkotta a kapitányság. A ma délutáni aláíráson a pápai régió valamennyi polgárőr szervezete képviseltette magát és jelen volt Borbély Zoltán alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi Osztályának vezetője, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetségek alelnöke is. A rendőrkapitányság épületében tartott tanácskozáson Szappan Csaba köszöntötte a megjelenteket. A kapitány elmondta, a rendőrség első számú civil stratégiai partnere a polgárőrség és ez így lesz a továbbiakban is.
-A pápai kapitányságon nagy hagyománya van annak, hogy együtt dolgozunk az illetékességi területen működő polgárőr egyesületekkel, ez eddig is megállapodás alapján történt. Most a személycserék és az új egyesületek létrejötte miatt frissítettük az együttműködést. A polgárőrökkel együtt dolgozunk a közterületi szolgálatok során, információcserében és egyfajta jelzőrendszerként is működnek – mondta Szappan Csaba rendőrkapitány.
A polgárőrök visszatarthatják a bűnelkövetőket az események helyszínén a rendőr megérkezéséig, de nincs önálló intézkedési joguk. Rendőrrel közös szolgálat betöltése során hivatalos személy támogatójának minősülnek, esetleges bántalmazásuk esetén eszerint lehet fellépni az okozóval szemben.  A pápai régióban működő polgárőrségek egyébként az idei évben nagy létszámban és alkalommal vesznek részt rendőrrel közös szolgálatban: az év első négy hónapjában már több közös szolgálatot adtak, mint egész múlt évben.
-Az együttműködés azért is fontos, mert ezzel kinyilvánítjuk a jövőben a polgárőrség soraiba belépőknek és az újonnan alakuló egyesületeknek, hogy van helye és tere az ő munkájuknak, de strukturált keretben. Együttműködve a rendőrséggel, az általunk megadott feladatok mentén, sok közös szolgálatellátással – fogalmazott az alezredes hozzátéve – mi azt javasoltuk a polgárőrségek vezetőinek, hogy olyan személyeket próbáljanak beléptetni soraikba, akik becsületesek, nem sajnálják szabadidejüket, és megbecsült tagjai egy településnek, lakótelepnek vagy lakóközösségnek. Mi rendőrök szívesen dolgozunk együtt a polgárőrség tagjaival, de csak olyanokkal, akik méltók erre.
A kapitány arról is szólt, megítélése szerint az illetékességi területen működő polgárőrségek igyekeznek erősíteni tagságukat, tájékozottabb és a közbiztonság területén dolgozni képes, iskolázottabb tagokat hívnak soraikba. Bitai Sándor, a Pápa Városi Polgárőr Egyesület elnöke, a régió polgárőr szervezeteinek felelőse az együttműködési megállapodás kapcsán elmondta, ez a megállapodás biztosíték a polgárőr egyesületek működéséhez. 
-Igyekszünk megfeleni az Országos Polgárőr Szövetség abbéli elvárásának, hogy minél több közös szolgálatot adjunk a rendőrökkel, ez az idei esztendőben jól működik. Persze nem minden polgárőr akar és tud rendőrrel közös szolgálatot ellátni, ők más területen végzik munkájukat, például az iskolai a gyalogátkelőhelyeknél, vagy az Öreghegyben önálló járőrözéssel tesznek a közbiztonságért – mondta az elnök.
Ma délután egyébként nem csak a rendőrség és a polgárőrség között született együttműködési megállapodás, hanem az egyes polgárőr egyesületek között is, ezzel továbbra is lehetőség lesz arra, hogy egymás településein egy-egy rendezvény esetén segítsenek helyi társaiknak. A május 16-án elfogadott törvénymódosítás ugyanis kimondja, a helyi polgárőr szervezet működési területe az a település, amelyet a szervezet székhelyeként jelölt meg. Ettől eltérni csak írásbeli megállapodás alapján lehet. A módosítás azt is kimondja, polgárőr ezután csak nagykorú, büntetlen előéletű személy lehet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!