Május 21-étől újra látogathatók az Esterházy-kastély reprezentatív termei


2011-05-17 14:18:18  | cikk: mo  | 


Május 21-étől újra látogathatók az Esterházy-kastély reprezentatív termei főképe
Az Esterházy-kastély felújított főúri termeinek ünnepélyes megnyitója alkalmából a grófi család szimbolikusan visszatér Pápára és a kastély újra működni kezd – jelentette be mai sajtótájékoztatóján dr. Áldozó Tamás polgármester. 
A város színvonalas programokkal készül a pápaiak fogadására. A délelőtt 10 órakor kezdődő megnyitóünnepségen a látogatók ingyenesen bepillantást nyerhetnek a főúri enteriőr egyes termeibe, melyek a felújítás után régi fényükben pompáznak. A kastély reprezentatív tereiben megelevenedik az Esterházy-család élete, grófokkal és grófkisasszonyokkal, szobalányokkal, inasokkal, táncosokkal, artistákkal – egyszóval újra élet költözik a barokk kastély falai közé. 
A nyitóceremónián azonban nem tárul rögtön minden az érdeklődők szeme elé. Az Esterházy-kastély felújított főúri termeinek egészét bemutató tárlatvezetés 14 órakor indul. Így lesz ez a jövőben is, a kastély nyitvatartási idejében, keddtől vasárnapig délután egy órától ötig lehet részt venni a tematikus tárlatvezetéseken, amelyek óránként állnak a múzeumlátogatók rendelkezésére. Míg a délelőtti idősávban múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak elsősorban óvodai és iskolai csoportok számára. A reggeli és az esti órákban egyedi programokra is lehetőség nyílik. Az Esterházy-kastély remek helyszíne lehet az esküvői fotók elkészítésének, találkozók, egyéb programok szervezésének – tudtuk meg a polgármestertől.
A kastélynyitó ceremóniára díszvendégeket is hívott az önkormányzat. A jeles eseményen részt vesz a schwetzingeni rokokó tánckar és a kismartoni Esterházy-huszárbandérium néhány képviselője is.   
Áldozó Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a kastély nyitóünnepségének estéjén különleges, koncert várja az érdeklődőket, amely 16 év után egyben az első zenei rendezvény a kastélyban. A Marquise együttes izgalmas, érzéki, szerelemmel és intrikákkal fűszerezett zenei estje várja a kikapcsolódni vágyókat a Nádor-teremben. A polgármester hozzátette, a koncerten 80-90 főt tudnak fogadni, akik számára a 4000 forintos belépőjegy természetesen tartalmazza a múzeumlátogatást is. Az ünnepre való tekintettel a koncertet követően meglepetés várja az érdeklődőket Pápa Város Önkormányzata jóvoltából a Vörös-szalonban.

A május 21-i nyitónapra minden készen áll. Az Esterházy-kastély berendezési tárgyait illetően az Iparművészeti Múzeummal és a Magyar Nemzeti Galériával folytat tárgyalásokat Pápa város polgármestere, hiszen a Pápáról elkerült festmények korábban a Nemzeti Galériában kaptak helyet.
Ezenkívül Pápa Város Önkormányzata két szándéknyilatkozatot ír alá a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt-vel és az Ajka Kristály Kft-vel, melyeknek üzenetértéke van, hiszen az együttműködési megállapodás jelzi e két kiváló márka az Esterházy-kastély ügye melletti állásfoglalását. A programok és a közönségcsalogató attrakciók is startra készen állnak. A Pegazus Színház szakemberei április óta hét új színésszel próbálnak a kastély nyújtotta szolgálatatások és attrakciók hangulatos bemutatására. A munkatársak felvétele folyamatos, a Pegazus Színházban tevékenykedőkön kívül a kastély újbóli megnyitása további hat munkanélkülinek adott lehetőséget. 
A kitüntetett helyzetben lévő pápaikon túl megkezdődött a Veszprém megyeiek megszólítása is. Vasárnap Balatonfüreden, tegnap Ajkán, ma pedig Várpalotán tűnt fel az utcákat járó, díszes barokk öltözetbe bújt pápai delegáció, megszólítva a járókelőket, invitálva őket az Esterházy-kastély látogatására. A propaganda legnagyobb szabású rendezvénye holnap Veszprémben lesz, ahol közel 40 önkéntessel vonul ki a delegáció korhű öltözetben, s hívja Pápára a helyieket.

Az Esterházy-kastéllyal kapcsolatban minden információt megtalál a http://www.esterhazykastely.papa.hu honlapcímen.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!